MERIȘORUL și PROPOLISUL reduc frecvența INFECȚIILOR URINARE și nevoia de ANTIBIOTICE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Infecțiile urinare cauzate de Escherichia coli au devenit din ce în ce mai greu de tratat, din cauză că această bacterie a dezvoltat rezistență la antibioticele de sinteză.

Cercetările au arătat că merișorul și propolisul au proprietăți antibacteriene prin care pot ajuta la eradicarea acestei bacterii.

Un studiu publicat în 2018 în Scientific Reports demonstrează că acești doi agenți, folosiți împreună, au capacitatea de a reduce frecvența infecțiilor tractului urinar și implicit utilizarea de antibiotice, ajutând la reducerea rezistenței bacteriilor la tratamentul cu antibiotice.

Cercetătorii au testat separat efectele merișorului și pe cele ale propolisului, apoi împreună. Rezultatele au arătat că merișorul, dar mai ales merișorul combinat cu propolisul modifică expresia genelor implicate în adeziunea, motilitatea și formarea biofilmului.

Este primul studiu care arată că propolisul potențează efectul antibacterian al proantocianidinelor din merișor împotriva E. coli. Autorii sunt de părere că tratamentul cu merișor + propolis ar putea reprezenta o strategie inedită pentru prevenirea infecțiilor urinare recidivante.

INFECȚIILE URINARE – TOT MAI GREU DE TRATAT

Infecțiile urinare se numără printre infecțiile bacteriene cele mai des întâlnite. Circa 150 de milioane de oameni sunt afectați la nivel mondial în fiecare an. Incidența este mai mare la femei. Din procentul de 50% de femei care suferă o infecție urinară în decursul vieții lor, 25% au parte de o recidivă.

Principalul patogen implicat în apariția acestor infecții este Escherichia coli. În ultimii ani, această bacterie a dezvoltat mecanisme de rezistență împotriva agenților antimicrobieni folosiți în mod convențional, precum beta-lactam, co-trimaxozole (Tagremin) și fluoroquinolonă.

MERIȘOR + PROPROLIS – ARMĂ ÎMPOTRIVA E. COLI 

Numeroase studii recente au arătat efectele profilactice ale merișorului asupra infecțiilor tractului urinar. Ele se datorează în mare parte proprietăților sale anti-aderente.

Principalii compuși sunt proantocianidinele de tip A. cercetătorii explică mecanismele prin care acești antioxidanți inhibă aderența E.coli la celulele uroepiteliale: prin modificarea formei bacteriei, inducerea rotunjirii celulelor și reducerea suprafeței de aderență.

Propolisul este folosit de mult timp pentru proprietățile sale antiseptice și anestezice locale. A demonstrat de asemenea efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitumorale și antioxidante.

Un studiu a arătat că propolisul poate amplifica impactul proantocianidele de tip A, oferind protecție împotriva activității uropatogenului Escherichia coli, multiplicării bacteriene și virulenței acesteia.

Într-un alt studiu, administrarea merișorului împreună cu propolis a redus semnificativ incidența infecțiilor tractului urinar.

[products ids=”3897, 6724, 7140, 9513, 4552, 4246″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Sursă: Jérémy Ranfaing, Catherine Dunyach-Remy, Laurence Louis, Jean-Philippe Lavigne & Albert Sotto, „Propolis potentiates the effect of cranberry (Vaccinium macrocarpon) against the virulence of uropathogenic Escherichia coli”, articol publicat în Jurnalul Scientific Reports, Volume 8, Article number: 10706 (2018), preluat de pe site-ul: https://www.nature.com/articles/s41598-018-29082-6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *