MIEREA – benefică în boli gastrointestinale, respiratorii, hepatice, cardiace, metabolice, canceroase

 

Produsele apicole se bucură astăzi de o mare popularitate în rândul adepților unui stil de viață natural și sănătos. Numeroase studii au confirmat beneficiile și proprietățile lor terapeutice.

Mierea de albine, la fel ca propolisul, polenul și lăptișorul de matcă, sunt considerate alimente funcționale, adică înzestrate cu capacitatea de a îmbunătăți sănătatea și de a reduce bolile cronice.

Mierea este un lichid dulce, bogat în substanțe nutritive benefice pentru organismul uman. Este folosită din antichitate ca remediu pentru răni, gută, ulcer gastric, tuse, dureri în gât și dureri de urechi, de către vechii egipteni, greci, romani, chinezi și indieni.

Mierea furnizează corpului energie și hrană pentru organele vitale interne. Conține glucoză, fructoză, flavonoide, polifenoli și acizi organici.

MIEREA – BENEFICII DEMONSTRATE ȘTIINȚIFICE

Iată câteva din beneficiile sale cele mai de seamă, evidențiate de studiile științifice:

• Vindecarea rănilor. Mierea grăbește procesul de vindecare, ajută la curățarea și repararea rănilor, eliminarea infecției, regenerarea țesuturilor și reducerea inflamației. Studiile au arătat că mierea stimulează vindecarea chiar și în cazul rănilor care nu răspund la tratamentul cu antibiotice sau antiseptice, și a rănilior infectate cu bacterii rezistente la tratament, precum Stafilococul auriu rezistent la meticilină. Poate fi folosită în arsuri, mușcături de insecte, furunculoză, eczeme, psoriazis și dermatita pediatrică (cauzată de utilizarea excesivă a șervețelelor și a scutecelor),

• Piciorul diabetic. Mierea constituie un tratament eficient și ieftin pentru tratarea piciorului diabetic, afecțiune care adesea prezintă complicații din cauza infecțiilor microbiene, care încetinesc procesul de vindecare. Mierea are rezultate bune în ulcerele venoase, răni infectate locale și ulcerul piciorului, fiind bine tolerată de pacienți.

• Tulburări gastrointestinale. Mierea conține enzime care facilitează absorbția moleculelor (zahăr și amidon), minerale, flavonoide și substanțe fitochimice, prin care îmbunătățește procesele digestive din corp. Mierea pură are de asemenea efecte bactericide împotriva unor patogeni precum Salmonella, E. coli, Shigella și alte specii de bacterii gram-negative. Prin conținutul bogat în prebiotice (inulină, oligofructoză, oligozaharide), mierea crește populația de bacterii bune din tractul gastrointestinal precum Bifidobacteria.

• Sănătatea orală. Mierea este folosită în bolile periodontale, stomatită, halitoză. Previne placa dentară bacteriană, gingivita, ulcerațiile bucale și periodontita, datorită calităților sale antibacteriene și antiinflamatoare prin care ajută la repararea daunelor celulare.

• Faringită și tuse. Mierea Manuka s-a dovedit eficientă împotriva durerilor în gât, datorită efectelor sale antivirale, antifungice și antiinflamatoare. Durerile în gât pot fi cauzate de streptococi, virusuri, bacterii nobstreptococi, fungi, iritanți și poluanți chimici. Mierea îmbracă mucoasa internă a gâtului și distruge microbii, având totodată efecte calmante. O recenzie a arătat că mierea este mai eficientă decât tratamentele pentru tuse cauzată de infecții respiratorii superioare, precum Dextrometorfan și Difenhidramină. Mierea reduce tusea persistentă și ameliorează somnul la copii și adulți.

• Boala refluxului gastroesofagian. Această afecțiune este cauzată de conținutul de reflux gastric anormal în esofag sau chiar în plămâni, și produce arsuri stomacale, inflamație și regurgitații de acid. Mierea îmbracă mucoasa esofagului și a stomacului, ajutând la prevenirea fluxului ascendent de alimente și suc gastric și implicit a refluxului de acid.

• Dispepsie, gastrită și ulcer peptic. Mierea are capacitatea de a inhiba bacteria Helicobacter pylori care cauzează gastrită și ulcer peptic. Studiile clinice au arătat că mierea reduce secreția de acid gastric și are efecte antibacteriene, vindecătoare și protectoare.

• Gastroenterită. Această boală infecțioasă produce inflamația tractului digestiv, și poate fi cauzată de agenți infecțioși care se transmit prin alimente, apă sau de la o persoană infectată la alta. Mierea reduce timpul de recuperare a pacienților (copii) cu gastroenterită datorită conținutului bogat în zahăr prin care stimulează reabsorbția de electroliți și apă în intestin.

• Constipație și diaree. Mierea diminuează patogeneza și durata diareei virale, comparativ cu tratamentul antiviral convențional. Mierea Manuka, consumată pe stomacul gol, s-a dovedit eficientă împotriva simptomelor colonului iritabil: diaree, constipație, balonare, disconfort stomacal.

• Boli de ficat și pancreas. Mierea calmează durerea, echilibrează sistemele hepatice și neutralizează toxinele. Datorită proprietăților sale antioxidante, mierea exercită efecte protectoare asupra leziunilor hepatice induse de paracetamol. Întrucât are un raport de 1:1 de fructoză și glucoză, mierea îmbunătățește nivelul de zahăr din sânge și poate fi utilă pentru persoanele cu boala ficatului gras.

• Sănătatea metabolică și cardiovasculară. Mierea reduce factorii de risc ai bolilor metabolice și cardiovasculare. Are efecte vasodilatatoare, reglează homeostaza vasculară și îmbunătățește profilul lipidelor. Flavonoidele pe care le conține îmbunătățesc vasodilatația coronariană, reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge, previne oxidarea colesterolului LDL și îmbunătățește funcțiile endoteliale. Polifenolii din miere reduc colesterolul total și leziunile aterosclerotice.

• Cancer. Mierea din diferite zone a demonstrat efecte citotoxice, antimetastazice, antiangiogenice împotriva cancerului de ficat, reduce inflamația și induce apoptoza în cancerul de colon.

 

Sursă: Visweswara Rao Pasupuleti, Lakhsmi Sammugam, Nagesvari Ramesh, and Siew Hua Gan, Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits, 4. Health Benefits of Honey, articol publicat în Jurnalul Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017; 2017: 1259510, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *