POLENUL – sursă naturală de ENERGIE și armă împotriva OBOSELII fizice și mentale

Oboseala cronică afectează un procent tot mai mare din populație. Persoanele care suferă de acest sindrom caută cu disperare soluții pentru o ameliorare cât mai rapidă a stării lor fizice și psihice.

Produsele apicole sunt fără îndoială o soluție 100% naturală și eficientă pentru a scăpa de senzația constantă de epuizare.

POLENUL – UN ALIMENT MIRACULOS PENTRU SĂNĂTATE

Lăptișorul de matcă și polenul de albine sunt cele mai bune alegeri în acest sens. Polenul este considerat un aliment complet, care poate oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie.

Conține concentrații mari de proteine, aminoacizi, lipide, minerale, carbohidrați, vitamine și alți compuși importanți, precum acid lactic și antioxidanți (flavonoide, fenoli). În compoziția sa se găsesc mai multe proteine (22,7%) decât în alimentele de origine animală și mai mulți aminoacizi decât în carnea de vită, brânza și ouăle.

Conține 10,4% din aminoacizii esențiali, pe care corpul nu-i poate sintetiza singur (metionină, lizină, treonină, histidină, leucină, isoleucină, valină, fenilalalină, triptofan), cu o biodisponibilitate extrem de ridicată (adică pot fi folosiți direct și imediat de corp pentru producerea de energie).

Polenul conține acizi nucleici, în special acidul ribonucleic. Proteinele, aminoacizii, carbohidrații și vitaminele (îndeosebi acidul folic și alte vitamine din complexul) sunt principalii nutrienți care luptă împotriva oboselii fizice și psihice și furnizează o energie durabilă pe parcursul zilei.

Consiliul Federal German al Sănătății a recunoscut în mod oficial polenul de albine ca medicament. Studiile au arătat că acest produs îmbunătățește microcirculația și dislipidemia, previne și ajută la controlul bolilor de inimă și a infarctului miocardic.

A demonstrat efecte citotixice împotriva celulelor tumorale. Reglează activitatea imună, mărește performanța atletică, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, reduce simptomele de alergie și astmul.

La animalele înfometate sau hrănite cu o dietă lipsită de vitamine, polenul a produs o creștere mai rapidă în greutate decât o dietă normală. Principalele componente responsabile pentru acest efect hrănitor sunt aminoacizii, vitaminele și bioelementele.

Datorită efectelor sale nutritive și a capacității de reglare a proceselor metabolice, polenul este folosit și în cazul copiilor cu lipsă de apetit, întârzieri de dezvoltare sau malnutriție (inclusiv la adulți).

Administrarea polenului este recomandată și în perioadele de recuperare după o operație, și persoanelor care muncesc mult, fizic sau mental.

Datorită proprietăților sale adaptogene, polenul crește rezistența la factorii fizici, chimici și biologici. Mărește rezistența corpului în condiții de muncă fizică intensă și forța sistemului imunitar împotriva infecțiilor.

Enzimele, în combinație cu vitaminele și mineralele, ajută digestia. Iar susținerea florei intestinale înseamnă automat susținerea sistemului imunitar. Polenul îmbunătățește imunitatea datorită compușilor cu efect antibiotic.

Polenul este un aliment prețios pentru creier. Îmbunătățește funcțiile cerebrale importante – memoria, învățarea, înțelegerea, gândirea, concentrarea, combate stresul. Administrat pe termen lung, îmbunătățește starea de spirit.

Potrivit Food Matters, antioxidanții pe care îi conține au efect antiinflamator asupra țesuturilor plămânilor.

Datorită conținutului de rutină, polenul crește rezistența capilarelor și a vaselor de sânge, susține sistemul circulator și corectează nivelurile de colesterol.

Asemenea lăptișorului de matcă, polenul poate fi util în curele pro-fertilitate. Stimulează și restaurează funcția ovariană și mărește șansele de sarcină.

CUM SE ADMINISTREAZĂ POLENUL

Se pot lua câte 1-3 lingurițe de polen pe zi. Pentru a-i crește digerabilitatea (până la 60-80%), granulele pot fi măcinate sau administrate cu apă călduță, lapte sau sucuri de fructe. Polenul măcinat poate fi combinat și cu alte ingrediente, în proporție de 1:1 sau 1:4, precum: miere, unt, brânză de vaci, iaurt etc. În aceste combinații, doza zilnică este de 1-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.

Cel mai bun este polenul crud, care conține toate enzimele și toți nutrienții intacți. Nu trebuie adăugat în lichide fierbinți, deoarece își pierde proprietățile.

Surse bibliografice:

1. Jérôme Salles, Nicolas Cardinault, Véronique Patrac, Alexandre Berry, Christophe Giraudet, Marie-Laure Collin, Audrey Chanet, Camille Tagliaferri, Philippe Denis, Corinne Pouyet Yves Boirie and Stéphane Walrand, „Bee Pollen Improves Muscle Protein and Energy Metabolism in Malnourished Old Rats through Interfering with the Mtor Signaling Pathway and Mitochondrial Activity”, articol publicat în Jurnalul Nutrients. 2014 Dec; 6(12): 5500–5516, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276980
2. RACHELLE ROBINETT, „Bee Pollen: A Natural Super-Supplement”: https://rachellerobinett.com/read/2014/08/25/bee-pollen-about-how-to-drink-it

3. Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, articol publicat în Jurnalul Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, 2015; 2015: 297425, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/
4. University Health News Daily, „Overcoming Chronic Fatigue Syndrome Symptoms: News Bulletin for October 11, 2013, ENERGY AND FATIGUE”: https://universityhealthnews.com/daily/energy/overcoming-chronic-fatigue-syndrome-symptoms-news-bulletin-for-october-11-2013/
5. The Wellness Valut, „Bee Pollen: Your New Fatigue Fighting Weapon”: http://www.thewellnessvault.com/2017/09/bee-pollen/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *