Polenul de albine este un produs extrem de valoros pentru corpul uman, datorită aplicațiilor sale nutriționale și a potențialului terapeutic.
A demonstrat numeroase acțiuni: antifungice, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, anticancerigene, imunostimulatoare și analgezice locale. Capacitatea sa antioxidantă prin care combate daunele radicalilor liberi a fost de asemenea raportată de studii.
Acest produs apicol este de mare importanță pentru dieta omului modern, tot mai săracă în vitamine, minerale, fibre și enzime. Polenul crud conține toți nutrienții necesari organismului uman. Este una din cele mai bune surse de aminoacizi esențiali.
Există diferite tipuri de polen – poliflor, de păducel, de salcie, de trandafir sălbatic, de măr, de prun, de flori de munte, de cireș. Fiecare sortiment are beneficii speciale.
POLENUL DE CIREȘ – BENEFICII
De pildă, polenul de păducel este indicat persoanelor cu boli cardiovasculare, în timp ce polenul de salcie susține sănătatea vederii. Polenul poliflor este considerat îngerul păzitor al imunității, fiind foarte bogat în vitamine din complexul B, minerale și proteine.
Polenul de cireș este supranumit „îngerul păzitor al frumuseții și vitalității”. Nu în mod întâmplător a primit această denumire, deoarece cireșele sunt coniderate „fructele tinereții”, fiind bogate în bioflavonoide și vitamina C, cu puternice efecte antioxidante și protectoare împotriva îmbătrânirii premature.
Polenul de cireș are beneficii asupra pielii, părului și unghiilor. Îmbunătățește fertilitatea și are efecte protectoare asupra embrionului.
Conține un amestec prețios de vitamine, minerale și antioxidanți. Zincul și vitaminele B2 și B3 sunt importante pentru piele, păr și unghii, oferindu-le un aspect tânăr.
Polenul de cireș are efecte tonice, revitalizante și energizante. Ajută la curățarea corpului de toxine, îndeosebi a rinichilor și a vezicii urinare.
[products ids=”3372, 3393, 3374, 3381, 8023″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Alte beneficii:
– susține procesul de formare și regenerare osoasă
– menține sănătatea vaselor de sânge
– ajută la producția de colagen
– previne formarea ridurilor
– accelerează procesul de cicatrizare
– tonifică sistemul nervos și imunitar
– combate oboseala zilnică, stresul și astenia
– susține perioadele de efort intens la sportivi
– are efect diuretic, susține funcționa rinichinilor și a vezicii urinare
Polenul de cireș este în mod deosebit util pe perioada sarcinii, deoarece conține acid folic.
Mod de administrare
Polenul are efecte benefice asupra sistemului digestiv și crește energia. De aceea este recomandat spre consum în prima parte a zilei, mai ales dimineața.
Pentru o mai bună absorbție în corp, este bine să îl puneți în suc de lămâie sau alte sucuri de fructe, în iaurt sau în miere. Amestecați până se dizolvă și apoi consumați-l. Se poate adăuga și în salate de fructe.
Adulții pot lua câte 1 lingură pe zi, iar copiii câte 1 linguriță pe zi. Durata unei cure este de 7 săptămâni, pentru care aveți nevoie de 3 caserole de polen.
Este bine ca polenul să se consume primăvara și toamna, dar poate fi administrat pe tot parcursul anului, fără probleme.
La fel ca alt tip de polen crud, se păstrează în congelator.
Sursă: Komosinska-Vassev K, Olczyk P, Kaźmierczak J, Mencner L, Olczyk K. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application. Evid Based Complement Alternat Med. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25861358