Oamenii de știință recomandă polenul ca un supliment alimentar valoros. Este un tonic excelent în perioadele de recuperare după o operație și pentru dieta persoanelor care depun eforturi fizice sau intelectuale mari.
Șoarecii și șobolanii hrăniți cu polen au prezentat niveluri mai mari de vitamina C și magneziu în timus, mușchiul inimii și mușchii scheletici, precum și cantități mai mari de hemoglobină și celule roșii de sânge, comparativ cu șoarecii care au avut o dietă standard. Mai mult, polenul a mărit speranța de viață la animalele testate.
La animalele înfometate și cele aflate pe o dietă lipsită de vitamine, polenul a produs o creștere în greutate mai rapidă, comparativ cu o dietă normală, fără polen.
Aceste rezultate demonstrează potențialul nutrițional remarcabil al polenului și capacitatea de a remedia deficiențele nutriționale. Cercetătorii îl consideră valoros pentru copiii cu inapetență, întârzieri de dezvoltare sau în cazurile de malnutriție, la copii sau adulți.
CARE ESTE DOZA RECOMANDATĂ DE POLEN
Doza terapeutică recomandată pentru adulți este de 20-40 g de polen pe zi, echivalentul a 3-5 lingurițe.
La copii, doza este de 1-2 lingurițe de polen pe zi. Polenul poate fi administrat de 3 ori pe zi, înainte de masă.
În bolile cronice, se pot administra doze mici de polen în combinație cu tratamentul medicamentos.
Durata unui tratament este de 1-3 luni, dar poate fi repetat de 2-4 ori pe an. Cele mai bune perioade pentru curele cu polen sunt cele cuprinse între iarnă și primăvară și între vară și toamnă.
CUM SE ADMINISTREAZĂ CORECT POLENUL
Pentru a crește digerabilitatea granulelor de polen (până la 60-80%), acestea pot fi măcinate sau administrate cu apă călduță, lapte sau sucuri de fructe. Polenul măcinat poate fi combinat și cu alte ingrediente, în proporție de 1:1 sau 1:4, precum: miere, unt, brânză de vaci, iaurt etc. În aceste combinații, doza zilnică este de 1-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.
Sursă: Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner and Krystyna Olczyk. Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2015; 2015: 297425: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/