Mierea și scorțișoara sunt, fără îndoială, două ingrediente cu multe beneficii pentru sănătate. Un tabloid canadian a publicat un articol în anul 1995 în care expunea o listă lungă de afecțiuni care ar putea fi tratate cu un amestec de scorțișoară și miere.
Poate fi adevărat că atunci când sunt consumate împreună, efectul terapeutic este mult mai mare, însă nu putem pretinde că această combinație poate trata orice boală.
CE BENEFICII ARE SCORȚIȘOARA
Beneficiile scorțișoarei sunt legate de compușii activi din uleiul esențial pe care îl conține, precum cinamaldehida.
– reduce inflamația de lungă durată care poate cauza boli cronice
– este utilă în bolile neurodegenerative
– încetinește progresia bolii Parkinson și Alzheimer
– protejează împotriva cancerului
– ajută în tratamentul deficitului de atenție și hiperactivitate
– reduce durerile cauzate de sindromul premenstrual și sindromul ovarelor polichistice
– combate intoxicațiile alimentare
CE BENEFICII ARE MIEREA DE ALBINE
Pe lângă faptul că este un înlocuitor sănătos al zahărului, mierea are și calități terapeutice. Dintre cele confirmate științific, enumerăm:
– suprimarea tusei; mierea s-a dovedit mai eficientă decât Dextrometorfan (ingredientul activ din siropurile pentru tuse) în reducerea tusei nocturne;
– ajută la tratarea rănilor și arsurilor (prin aplicații locale);
– ajută somnul
– stimulează memoria
– poate ajuta la tratarea infecțiilor fungice
Scorțișoara cu miere poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin prevenirea creșterii colesterolului, tensiunii arteriale și a trigliceridelor. Studiile pe animale au arătat că atât scorțișoara, cât și mierea reduc nivelurile de grăsimi din sânge.
Ambele ingrediente sunt bogate în antioxidanți, care susțin sănătatea inimii. Polifenolii îmbunătățesc circulația sângelui către inimă și previn formarea cheagurilor de sânge, reducând astfel riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Mierea cu scorțișoară poate ajuta la combaterea diabetului. Numeroase studii au arătat că scorțișoara este utilă pentru persoanele cu diabet, sau pentru prevenirea acestei boli, prin faptul că reduce nivelul de glicemie a jeun.
Scorțișoara face celulele mai sensibile la insulină și ajută zahărul să se miște din sânge în celule. Studiile au arătat că mierea are un impact mai mic asupra glucozei din sânge decât zahărul. Mierea și scorțișoara pot fi folosite împreună pentru îndulcirea și aromatizarea ceaiurilor.
Consumul de miere cu scorțișoară poate oferi mai multă protecție celulelor, datorită efectelor lor antioxidante.
MIERE CU SCORȚIȘOARĂ – CONTRAINDICAȚII
Există două tipuri de scorțișoară pe piață:
– scorțișoara Cassia, o varietate chinezească, ce se găsește în toate supermarketurile; este mai ieftină, însă mai puțin calitativă decât al doilea tip;
– scorțișoara Ceylon, o varietate indiană, care este cunoscută ca scorțișoara „adevărată”.
Scorțișoara Cassia conține niveluri mai mari de cumarină, o substanță care poate cauza toxicitate la nivelul ficatului. De aceea nu este recomandată pentru un consum regulat sau pe durate lungi de timp.
În scop terapeutic trebuie să folosiți doar scorțișoară Ceylon, pe care o puteți găsi la magazinele naturiste.
Diabeticii pot consuma scorțișoară, dar trebuie să folosească mierea cu precauție, deoarece este bogată în carbohidrați.
Bibliografie: Healthline, Honey and Cinnamon: A Powerful Cure or a Big, Fat Lie? https://www.healthline.com/nutrition/honey-and-cinnamon
[products ids=”2917, 7580, 7780, 9957″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]