SCORȚIȘOARA – mirodenia care combate infecțiile, diabetul și afecțiunile neurologice

Scorțișoara este considerată de practicanții medicinei chinezești tradiționale un remediu medicinal valoros. Aceștia îl folosesc îndeosebi pentru problemele respiratorii, digestive și ginecologice.

Studiile in vitro și in vio au arătat că această plantă are numeroase efecte benefice pentru sănătate.

SCORȚIȘOARA – PROPRIETĂȚI

O recenzie realizată de cercetători de la Universitatea din Columbo pe 70 de articole științifice, a arătat că scorțișoara are următoarele proprietăți:

– anti-microbiene și antiparazitare
– hipoglicemiante, hipotensive și hipocolesterolemiante
– antioxidante
– antiinflamatoare
– hepatoprotectoare

Totodată, scorțișoara combate apariția ulcerului gastric și ajută la vindecarea rănilor. Studiile au raportat efecte adverse și toxice minime.

CARE TIP DE SCORȚIȘOARĂ POATE FI FOLOSIT ÎN SCOP TERAPEUTIC

Nu toată scorțișoara pe care o găsim în comerț este indicată pentru consum regulat. Există un singur tip de scorțișoară veritabilă, care provine din Sri Lanka și regiuni sudice din India. Aceasta se numește Cinnamomum zeylanicum, sau Scorțișoara Ceylon, și se poate procura doar de la magazinele naturiste.

Mai există un alt tip de scorțișoară, pe care îl găsim în toate magazinele, și care se numește Cinnamomum aromaticum sau Scorțișoara Cassia. Aceasta provine din China.

Spre deosebire de scorțișoara chinezească, scorțișoara indiană are un conținut mai mic de cumarină – o substanță care în doze mari poate deveni toxică.

Din acest motiv, scorțișoara chinezească nu este recomandată pentru un consum regulat.

SCORȚIȘOARA – UTILIZĂRI MEDICINALE

Ceaiul de scorțișoară poate fi util în numeroase probleme:

– combaterea infecțiilor cu virusuri sau bacterii
– reducerea inflamațiilor
– prevenirea bolilor cardiovasculare
– stimularea funcției cognitive
– reducerea riscului de cancer de colon
– combaterea simptomelor de răceală și gripă
– scăderea glicemiei și a colesterolului

Studiile clinice recente au explorat și beneficiile acestei mirodenii în boala Parkinson, Alzheimerdiabet și probleme sangvine sau cerebrale.

Bibliografie:
1. Pallavi Kawatra and Rathai Rajagopalan. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Research. 2015 Jun; 7 (Suppl 1): S1–S6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/
2. Priyanga Ranasinghe, Shehani Pigera, GA Sirimal Premakumara, Priyadarshani Galappaththy, Godwin R Constantine and Prasad Katulanda. Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Alternative Medicine. 2013; 13: 275: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *