Studiile recente au descoperit că seleniul are implicații importante în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor glandei tiroide. Acest lucru nu este de mirare, dat fiind că tiroida este organul cu cel mai mare conținut de seleniu per gram de țesut.
Tiroida are nevoie de seleniu pentru funcția antioxidantă și metabolismul hormonilor pe care îi secretă.
După descoperirea cretinismului mixedematos și distrugerea tiroidei la copii, ca urmare deficitului de seleniu și iod, cercetătorii au investigat mai departe rolul seleniului în ceea ce privește patologia tiroidei. A fost evaluată în mod deosebit dozarea cu seleniu la persoanele cu tiroidită autoimună.
Rezultatele au arătat că suplimentele cu seleniu administrate pacienților cu boala Hashimoto și femeilor însărcinate cu anticorpi anti-TPO au redus nivelurile anticorpilor anti-tiroidieni și au îmbunătățit structura glandei tiroide.
Aceste rezultate sunt importante mai ales pentru femeile gravide, întrucât seleniul reduce semnificativ incidența tiroiditei post-partum și hipotiroidismul.
În boala Graves, suplimentele cu seleniu au avut un efect benefic asupra orbitopatiei inflamatoare ușoare.
Administrarea de seleniu la persoanele cu boli tiroidiene a fost de asemenea asociată cu îmbunătățirea calității vieții. Concluziile cercetătorilor sunt că menținerea unei concentrații optime de seleniu în corp este esențială pentru prevenirea bolilor tiroidiene și menținerea sănătății generale.
Cu toate acestea, administrarea pe termen lung a seleniului a fost asociată cu un risc crescut de diabet. Este însă nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste efecte secundare.
Nivelurile de seleniu din corp depind de caracteristicile populației și de dieta lor, precum și de zona geografică și de compoziția solului. Problema este că solul actual este extrem de sărac în minerale, comparativ cu câteva decenii în urmă.
Cercetătorii recomandă pentru suplimentare sau tratament seleniul organic, deoarece acesta este mai eficient. Cea mai bună sursă de seleniu natural o reprezintă nucile braziliene.
Bibliografie:
1. Drutel A, Archambeaud F, Caron P. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clinical Endocrinology (Oxf). 2013 Feb;78(2):155-64: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
2. Mara Ventura, Miguel Melo and Francisco Carrilho. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology. 2017; 2017: 1297658: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/