Merișorul este cunoscut în mod deosebit pentru efectul preventiv asupra infecțiilor tractului urinar, dovedindu-se util mai ales împotriva infecțiilor urinare recidivante.
Conținutul bogat în antioxidanți (proantocianidine) din merișoare împiedică aderarea anumitor bacterii la pereții tractului urinar, mecanism prin care previn apariția infecției.
Frunzele de merișor împiedică aderarea bacteriilor la tractul urinar
Sucul de merișoare este popularizat ca un remediu pentru infecțiile urinare, însă cercetătorii de la Colegiul de Medicină din Houston au descoperit că sucul nu are o concentrație suficient de mare de antioxidanți pentru a preveni adeziunea bacteriană, și doar capsulele pot fi eficiente în acest sens.
Frunzele sunt considerate de asemenea mai utile decât fructele în sine. Academicianul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că frunzele de merișor sunt bogat în arbutozid, hidrochinonină, bioflavonoide și flavonoizi, compuși care au efecte diuretice și dezinfectante la nivel renal.
Sunt indicate în inflamațiile căilor urinare, cistită și alte infecții uro-renale.
Moduri de administrare
Frunzele de merișor se pot administra sub formă de infuzie. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă. Se consumă câte 2 căni de ceai de frunze de merișor pe zi. Este de preferat să se adauge un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu în această infuzie. Nu se beau mai mult de 3-4 căni de ceai de frunze de merișor pe zi.
Mai eficientă decât infuzie este tinctura de frunze de merișor. Aceasta se găsește la magazinele naturiste și are numeroase efecte benefice la nivelul aparatului urinar:
– mărește diureza și irigarea tractului urinar
– reduce numărul de microorganisme dăunătoare din tractul urinar
– diminuează disconfortul care apare la micțiune
– contribuie la eliminarea acidului uric din țesuturi
– calmează iritația mucoaselor intestinale
– reduce frecvența scaunelor și dă mai multă consistență scaunelor moi
[products ids=”3897, 4552, 9627, 3698″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
Frunzele de merișor au proprietăți antiseptice și antibacteriene la nivelul tractului urinar. Ajută inclusiv la drenarea pietrelor.
Tinctura se poate administra în cure de câte 1-3 luni, întrerupte de pauze de 1 lună. Se iau câte 30-40 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu jumătate de pahar de apă sau ceai. Se ia înainte de masă.
La copii (peste 3 ani), doza este de 15-25 de picături, de 3 ori pe zi, diluate corespunzător.
Precauții și contraindicații
Atenție, nu consumați preparate pe bază de merișor dacă luați urotropină sau alte dezinfectante pentru căile urinare. Nu beți mai mult de 3-4 infuzii de frunze de merișor pe zi.
Preparatele care conțin frunze de merișor nu se vor administra în caz de constipație, interdicție la alcool, sarcină sau alăptare.
Tinctura de frunze de merișor poate fi administrată în paralel cu alte medicamente pentru aparatul urinar.
Surse:
1. Medical News Today, Everything you need to know about cranberries: https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142.php
2. Ovidiu Bojor, Merișorul, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, p. 168