TURMERICUL are efecte protectoare împotriva tulburărilor neurologice (DEPRESIE, EPILEPSIE, ALZHEIMER)

Turmericul este unul din cele mai studiate condimente din lume. A demonstrat numeroase calități valoroase din punct de vedere farmacologic. Este un antiinflamator puternic, un antioxidant pe măsură și un foarte bun protector împotriva unui spectru larg de boli.

Substanța activă principală din turmeric se numește curcumină. Aceasta a fost recent investigată de cercetători pentru rolul său în tratamentul tulburărilor sistemului nervos central.

TURMERICUL PROTEJEAZĂ CREIERUL DE BOLI

A demonstrat efecte neuroprotectoare în următoarele afecțiuni neurodegenerative și neuropsihiatrice:

– boala Alzheimer
– dischinezie tardivă (se manifestă prin mișcări involuntare ale feței și fălcilor)
– depresie majoră
– epilepsie

Mecanismul prin care această substanță își exercită acțiunea protectoare la nivelul creierului nu a fost încă pe deplin elucidat. Cu toate acestea, cercetătorii cred că este vorba în mare parte despre proprietățile antiinflamatoare și antioxidante puternice ale turmericului.

Totodată, acesta are un efect inhibitor puternic asupra reacției expresiei astrocitelor, prin care previne moartea celulelor. Astrocitele sunt niște celule mici din creier cu implicații în răspunsurile imune ale țesutului nervos.

Datorită faptului că modulează nivelul mai multor neurotransmițători din creier, curcumina s-a dovedit utilă împotriva depresiei. În studiile pe animale, curcumina a modulat eliberarea serotoninei și a dopaminei și a mărit nivelul factorilor neurotrofici. Aceasta protejează inclusiv împotriva neuropatiei diabetice.

[products ids=”3009, 7758, 5336, 5198, 5294, 11369″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

TURMERICUL NE POATE PROTEJA ÎMPOTRIVA TUTUROR BOLILOR

Aceste rezultate nu ne miră, dat fiind că studiile extensive realizate în ultima jumătate de secol au arătat că turmericul și curcumina exercită o protecție notabilă în aproape toate tulburările organismului uman.

Curcumina este o moleculă cu proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antihipertensive, antidiabetice, anti-hiperlipidemice, antitumorale, anticancerigene, antidiabetice, antipsoriazis, antitrombotice, anti-hepatotoxice.

Oricât de dubioasă ar putea părea această listă lungă de proprietăți, ele au fost confirmate științific.

Turmericul nu are efecte protectoare doar asupra organelor periferice, ci și asupra creierului. Datorită greutății sale moleculare scăzute și a structurii polare, curcumina penetrează eficient bariera sânge-creier (hematoencefalică).

Studiile pe animale sugerează că această substanță poate mări procesul de neurogeneză (formare de neuroni noi) la adulți prin creșterea numărului de celule nou generate în hipocampus.

Cercetătorii au demonstrat că biodisponibilitatea curcuminei poate fi îmbunătățită prin asocierea acesteia cu un agent bioactiv, precum piperina din piperul negru.

Sursă: S. K. Kulkarni and A. Dhir. An Overview of Curcumin in Neurological Disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Science. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29327213

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *