Continut Show
Turmericul este considerat unul din cele mai valoroase condimente și suplimente alimentare din lume. Numeroase studii au arătat că are beneficii atât pentru corp și cât pentru creier.
Este folosit în India de mii de ani în scop culinar și medicinal. Cercetările științifice au confirmat faptul că turmericul conțin compuși cu proprietăți farmacologice.
Cei mai importanți se numesc curcuminoide, iar cel mai studiat este curcumina –ingredientul activ din turmeric. A demonstrat efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.
AFECȚIUNI ALE CREIERULUI
Acesta ajută organismul să lupte cu invadatorii străini și combate inflamațiile cronice care atacă țesuturile corpului. Oamenii de știință au asociat inflamațiile cu apariția bolilor cronice: boli de inimă, cancer, sindrom metabolic, Alzheimer și alte afecțiuni degenerative.
Studiile au arătat că turmericul și curcumina sunt la fel de eficiente ca și medicamentele antiinflamatoare, fără să producă însă efecte secundare.
Turmericul are de asemenea un rol important în repararea daunelor. Stimulează activitatea enzimelor antioxidante ale corpului, susține apărarea antioxidantă naturală și blochează acțiunea radicalilor liberi.
Curcumina întârzie și chiar induce regresia multor boli cerebrale și declinul cognitiv asociat cu vârsta înaintată (Alzheimer, demență). Îmbunătățește memoria și ne face mai inteligenți. Prin faptul că crește nivelurile unui hormon din creier, ajută la creșterea de noi neuroni.
BOLI DE INIMĂ, DIABET
Curcumina este extrem de valoroasă și pentru sistemul cardiovascular, prin faptul că îmbunătățește funcția endoteliului – căptușeala vaselor de sânge. Disfuncția endotelială este asociată cu dereglări ale tensiunii arteriale și ale coagulării sângelui.
Studiile au arătat că este la fel de eficientă ca exercițiile fizice și ca medicamentul Atorvastatină. Mai mult, curcumina reduce inflamația și oxidarea – implicate în procesul bolile cardiovasculare.
Un studiu realizat pe 121 de persoane cu operație de bypass la nivelul arterelor coronariene a arătat că 4 g de curcumină pe zi, cu câteva zile înainte și după operație, a redus cu 65% riscul unui atac de cord în spital.
Totodată, turmericul a demonstrat proprietăți anti-diabetice.
CANCER
Curcumina afectează creșterea celulelor canceroase, dezvoltarea și răspândirea lor la nivel molecular. Studiile au arătat că induce moartea celulelor canceroase (apoptoza) și reduce angiogeneza (procesul de creștere a noi vase de sânge în tumori) și metastazele (împrăștierea cancerului în corp).
Există dovezi care arată că turmericul poate preveni instalarea cancerului în primă fază, în special a cancerelor care afectează sistemul digestiv, precum cancerul colorectal. 4 g de curcumină pe zi a redus numărul leziunilor din colon (cu potențial cancerigen) cu 40%.
SFATURI DE ADMINISTRARE
Pentru a beneficia de calitățile terapeutice ale turmericului, acesta trebuie consumat ca supliment alimentar, în doze de peste 1 gram pe zi. Această doză nu poate fi împlinită prin utilizarea turmericului în scop culinar, ca și condiment.
O altă problemă este că turmericul nu se absoarbe complet în fluxul sanguin. Specialiștii recomandă consumul turmericului în combinație cu piper. Acesta conține piperină, o substanță care crește absorbția curcuminei cu 2,000%.
Curcumina este solubilă în grăsimi, de aceea ar trebui administrat împreună cu alimente grase.
Bibliografie: Healthline, 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
[products ids=”3009, 7758, 5336, 5198″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]