TURMERICUL – un medicament puternic împotriva INFLAMAȚIILOR și a BOLILOR cronice

Turmericul (Curcuma longa) este o plantă condimentară originară din Asia de Sud. Astăzi este utilizat în scop alimentar, cosmetic și medicinal.

Datorită culorii sale galbene intense, este folosit ca și colorant alimentar (pentru brânză, unt, maioneze vegetale, aluaturi, băuturi etc).

Este folosit de peste 5.000 de ani în sistemele de medicină din India (Ayurveda), îndeosebi pentru tratarea afecțiunilor respiratorii – astm, alergii, tuse și sinuzită, hepatice și reumatice.

TURMERICUL – ANTIINFLAMATOR, ANTICANCERIGEN, ANTIDIABETIC 

Compusul principal din turmeric, responsabil pentru majoritatea beneficiilor sale se numește curcumină. Acest pigment galben a dovedit puternice acțiuni antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și anticancerigene. Curcumina exercită de asemenea efecte protectoare asupra ficatului, inimii și oaselor (artrită).

Studiile au arătat că turmericul oferă beneficii semnificative pentru creier, având efecte anti-depresive și stimulente la nivelul cogniției.

Acest lucru se datorează capacității curcuminei de a stimula activitatea factorilor neuroprotectori din creier și de a regla anumiți neurotransmițători.

Cel mai important beneficiu al turmericului este însă reducerea inflamației. Cercetătorii au descoperit că inflamația cronică stă la baza dezvoltării bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Turmericul este atât de eficient împotriva durerilor tocmai datorită proprietăților sale antiinflamatoare puternice. De îndată ce este redusă inflamația, se diminuează și durerile.

Studiile au arătat că, asemenea medicamentelor antiinflamatoare (precum Ibuprofenul, Acetaminofenul sau Paracetamolul), curcumina inhibă o enzimă (COX2) implicată în procesele inflamatoare.

Dar spre deosebire de aceste medicamente, curcumina afectează și activitatea altor factori-cheie implicați în inflamație și durere (5-LOX, NF-kappaB, PPAR Gamma).

Prin inhibarea acestor factori inflamatori, curcumina oferă efecte antiinflamatoare și analgezice superioare medicamentelor sintetice. În plus, curcumina are beneficii importante pentru inimă, ficat, creier și sistemul imunitar. Poate fi folosită și în doze mari, fără să producă efecte adverse sau toxicitate.

Curcumina este atât de puternică încât atenuează nu doar artrita, ci și inflamația asociată cu afecțiuni care afectează multe alte sisteme din corp. Una din aceste condiții este sindromul metabolic, care include rezistența la insulină, hiperglicemia, hipertensiunea arterială, niveluri crescute de colesterol și trigliceride, obezitate (în special obezitate viscerală).

Curcumina atenuează anumite aspecte ale sindromului metabolic prin mai multe mecanisme: îmbunătățește sensibilitatea la insulină, suprimă adipogeneza și reduce inflamația, tensiunea arterială și stresul oxidativ.

Curcuminoizii din turmeric modulează expresia genelor și activitatea enzimelor implicate în metabolismul lipoproteinelor care poate duce la o scădere a nivelurilor de trigliceride și colesterol plasmatic.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt asociate cu o inflamație cronică de grad mic. În ambele cazuri sunt eliberate citokine pro-inflamatorii. Aceleași citokine se află și în centrul complicațiilor asociate cu diabetul și bolile cardiovasculare.

Bibliografie:
1. Medicine Hunter, Curcumin: A BIG Medicine: http://www.medicinehunter.com/curcumin-big-medicine/
2. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct; 6(10): 92: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
[products ids=”3009, 7758, 5336, 5198, 5294″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *