Articol scris de Ana-Maria Postolache
Uleiul de cocos a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani, datorită beneficiilor sale pretinse de industria alimentară și cosmetică. Știința susține însă doar o parte din acestea. De pildă, câteva studii au arătat că nu există dovezi în sprijinul utilizării uleiului de cocos pentru prevenirea sau tratarea bolii Alzheimer, a pierderii de masă osoasă sau a controlului glicemiei.
Cea mai nouă recenzie realizată pe uleiul de cocos și beneficiile sale pentru sănătate este cea apărută în 2019 în Journal of the American College of Nutrition. Cercetătorii au investigat efectele benefice ale produselor pe bază de ulei de cocos, reflectate în literatura curentă.
Dovezi limitate dar consistente arată că uleiul de cocos poate fi folosit cu succes pentru prevenirea și tratarea dermatitei atopice.
Totodată, este un agent eficient pentru prevenirea cariilor dentare dacă este folosit la clătirea gurii. Această terapie se numește „oil pulling” și este o practică veche din medicina indiană Ayurveda care are ca rezultat curățarea și detoxifierea danturii și a gingiilor.
Uleiul de cocos poate fi util pentru păstrarea sănătății părului și prevenirea daunelor cauzate de pierderea de proteine, ca urmare a proceselor de îngrijire și a expunerii la razele ultraviolete. Este nevoie însă de mai multe studii care să confirme aceste efect.
Uleiul de cocos rafinat, albit și dezodorizat are un impact mai mic asupra colesterolulul LDL comparativ cu grăsimile din unt.
Un studiu din 2018 a comparat efectele consumului de ulei de cocos cu efectele consumului de ulei de măsline sau unt asupra profilului lipidelor. Rezultatele au arătat că untul produce o creștere mai mare a nivelului de colesterol LDL comparativ cu uleiul de cocos și uleiul de măsline. Însă comparativ cu untul și uleiul de măsline, uleiul de cocos crește concentrația de colesterol HDL.
Uleiul de cocos este extras din miezul nucilor de cocos maturate. Uleiul de cocos virgin conține cantități mai mari de nutrienți (ex. vitamina E) și compuși bioactivi alimentari (ex. polifenoli) decât cel procesat.
[products ids=”4755, 10052, 2915, 12448, 6564, 5342″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
Surse bibliografice:
1. Wallace TC, „Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence”, articol publicat în Journal of the American College of Nutrition. 2019 Feb;38(2):97-107, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30395784
2. Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG, „Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women”, articol publicat în BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511019