ULEIUL esențial de SALVIE – antimicrobian, digestiv, expectorant, tonic nervos

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Salvia (Salvia officinalis) este una din cele mai puternice plante medicinale. Botaniștii din toate timpurile citează numeroasele ei utilizări în domeniul medical, considerând-o un remediu care salvează vieți.

În Iordania este folosită împotriva infecțiilor, scabiei, sifilisului, inflamațiilor și a bolilor de piele. În medicina populară apare menționată și ca remediu pentru febră, transpirație excesivă, reumatism, bronșită cronică, tulburări nervoase și mentale.

ULEIUL ESENȚIAL DE SALVIE – PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII

Frunzele sunt folosite ca aromatizant pentru mâncăruri, iar în scop terapeutic, sub formă de ceai, capsule, tinctură, alifie sau ulei esențial. Uleiul esențial de salvie are proprietăți diverse:

– carminative
– antispasmodice
– antiseptice
– astringente
– antihidrotice
– antispasmodice
– dezinfectante
– depurative
– digestive, laxative
– colagoge
– coleretice
– febrifuge
– emenagoge
– cicatrizante
– expectorante

Principalii compuși cu valoare medicinală sunt monoterpenii (alfa și beta-tujonul, 1,8-cineol, camforul), diterpenii (acidul carnosic), triterpenii (acidul oleanoic și ursolic) și fenolii (acidul rozmarinic).

Uleiul esențial de salvie și alte preparate din această plantă sunt utile în afecțiunile gâtului și a gurii: stomatită, gingivită, faringită, inflamații și infecții ale membranelor mucoase ale gâtului și cavității bucale. Intern, uleiul esențial ajută în simptomele de dispepsie și transpirație excesivă.

Un studiu publicat în 2013 în jurnalul BioMed Research International a investigat proprietățile antifungice, antiinflamatoare și citotoxice ale uleiului esențial de salvie. Rezultatele au arătat că acesta combate tulpinile de dermatofite și inflamațiile și poate fi incorporate în formulele de îngrijire a pielii, în scop cosmetic sau farmaceutic.

Efectele sale antimicrobiene se datorează conținutului de 1,8-cineol, tujon și camfor. Combate dizenteria, piciorul de atlet, dermatita și alte afecțiuni ale pielii, infecții bacteriene care afectează gâtul, nasul, ochii, organele genitale, uretra, colonul, intestinele și pielea.

Este indicat în dureri stomacale și pectorale, crampe, tuse și convulsii, datorită efectelor antispasmodice. Îmbunătățește funcționalitatea întregului sistem digestiv împotriva inflamației cauzate de excesul de acid. Neutralizează acizii din stomac și din fluxul sangvin, prevenind ulcerul peptic, erupțiile, furunculoza și bolile de piele.

Grație acțiunii sale antioxidante puternice, uleiul esențial de salvie este folosit extensiv în produsele cosmetice. Combate îmbătrânirea pielii și a întregului corp: previne formarea ridurilor, afectarea vederiiauzului și a funcțiilor creierului, pierderile de memorie, degenerarea țesuturilor, degenerescența maculară și tulburările nervoase.

Atenție, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, decât dacă a fost conceput special pentru uz intern și apare această mențiune pe ambalaj/prospect.

[products ids=” 3554, 7004, 4525, 5465, 10397″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. M. S. Abu-Darwish, C. Cabral, I. V. Ferreira, M. J. Gonçalves, C. Cavaleiro, M. T. Cruz, T. H. Al-bdour, and L. Salgueiro, „Essential Oil of Common Sage (Salvia officinalis L.) from Jordan: Assessment of Safety in Mammalian Cells and Its Antifungal and Anti-Inflammatory Potential”, articol publicat în jurnalul Biomed Research International. 2013; 2013: 538940, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809930/
2. Kiran Patil, „17 Surprising Benefits Of Sage Essential Oil”, articol publicat pe site-ul Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/sage-essential-oil.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *