Uleiurile esențiale sunt folosite de mii de ani în scop terapeutic, mai ales în practica aromaterapiei. Sunt extrase din frunze, tulpini și rădăcini ale plantelor renumite pentru proprietățile lor vindecătoare.
Uleiul esențial de tămâie este extras din rășina copacilor din genul Boswellia (Boswellia carterii, Boswellia ferreana și Boswellia serrata). Acești copaci cresc în regiuni din Pakistan și Somalia.
ULEI ESENȚIAL DE TĂMÂIE – PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII
Uleiul esențial de tămâie poate fi atât inhalat, cât și aplicat extern. Ajută la reducerea stresului și anxietății, calmează durerile și inflamațiile și stimulează imunitatea. Este util inclusiv în combaterea cancerului.
– ajută la reducerea reacțiilor la stres și emoțiile negative
– reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială (prin inhalare)
– are efecte anxiolitice și antidepresive (fără să provoace amețeală)
– stimulează funcția sistemului imunitar și previne bolile
– distruge bacteriile și virusurile periculoase
– previne formarea germenilor la nivelul pielii și cavității bucale, precum și în casă
– datorită proprietăților antiseptice, previne gingivita, halena, cariile dentare, durerile de dinți, aftele bucale și alte infecții orale
– are efecte antiinflamatoare și antitumorale în studiile pe animale
– combate celulele unor tipuri specifice de cancer, inclusiv a celor rezistente la chimioterapie
– distruge germenii și bacteriile care produc răceală și gripă
– îmbunătățește tonusul, elasticitatea și mecanismele de apărare ale pielii împotriva bacteriilor, ridurilor și coșurilor
– reduce aspectul cicatricilor și acneei
– vindecă rănile
– estompează semnele cauzate de vergeturi, operații, sarcină
– reduce pielea uscată sau crăpată
– reduce roșeața și calmează iritațiile pielii
– îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare
– ajută la reglarea hormonală
– reduce simptomele asociate cu menstruația și menopauza (dureri, crampe, constipație, anxietate, greață, oboseală, schimbări de dispoziție)
– îmbunătățește fertilitatea
– contribuie la reglarea producției de estrogen
– reduce riscul de dezvoltare a tumorilor și chisturilor la femeile pre–menopauzale
– ajută la inducerea somnului
– reduce inflamația și durerile asociate cu artrita, astmul, sindromul colonului iritabil
– ajută în afecțiunile care vizează mușchii, articulațiile și tendoanele
[products ids=”8669, 8595, 4663″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
MODURI DE UTILIZARE
Ca orice alt ulei esențial, nu se aplică direct pe piele, ci se diluează cu un ulei vegetal (ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos): 1-3 picături de ulei esențial la 10 ml de ulei vegetal, pentru aplicații pe ten.
Se poate încorpora și în compoziții cosmetice în doze de 0,5-2%. Pentru aplicații pe corp, se pot folosi 30-60 de picături de ulei esențial de tămâie la 100 ml de ulei sau unt/cremă de corp.
Se poate aplica pe piept sau pe spate pentru afecțiunile respiratorii, diluat în mod corespunzător în ulei vegetal sau alifii/unguente.
ULEI ESENȚIAL DE TĂMÂIE – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Atenție, înainte de a utiliza un ulei esențial, testați pe pliul cotului. Dacă în 24 de ore nu apar reacții alergice, puteți folosi produsul. Evitați contactul direct cu mucoasele, îndeosebi cu ochii.
Nu trebuie folosit în trimestrul I de sarcină, nici pentru tratamentul copiilor mici.
Când cumpărați un ulei esențial, evitați mărcile pe care scrie „ulei parfumat”, deoarece acestea pot fi sintetice și nu au beneficii terapeutice.
Căutați un produs de calitate, pe care scrie „ulei esențial pur”, sau „100% ulei esențial”.
Bibliografie: Dr. Axe, What Is Frankincense Good For? 8+ Essential Oil Uses & Benefits for Healing: https://draxe.com/what-is-frankincense/
[products ids=”8669, 8595, 4663″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
BUNA ZIUA ! VA ROG SA IMI SPUNETI DACA IN DIABETUL TIP 2 ARE VREO IIMPORTANTA ATIT IN A SCADEA GLCEMIA SAU INVERS,IN REUMATISM SAU CIRCULATIA PERIFERICA. DACA SRE INFLUENTA IN DURERILE MEMBRELOR SUPERIOARE SI INFERIOARE SPECIFICE DIABETULUI INSULINO/DEPENDENT.
Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, decât dacă apare pe ambalaj/prospect mențiunea „pentru uz intern”, sau la recomandarea medicului.
Uleiul esențial de tămâie poate fi folosit extern pentru dureri diverse, dar diluat corespunzător, și nu nu direct pe piele.
daca sunt operata de tiroida pot folosi intern ulei de tamiie?
Așa cum am scris în comentariul anterior, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, decât dacă apare pe ambalaj/prospect mențiunea „pentru uz intern”. Cel mai bine este nevoie să cereți sfatul medicului.