5 STRATEGII pentru SLĂBIT – oferite de nutriționiști de la Harvard

A devenit din ce în ce mai greu pentru persoanele supraponderale să elimine surplusul de kilograme și să ajungă la o greutate normală. Acest lucru se datorează abundenței de mâncare gustoasă care există pe piață și în egală măsură lipsei de mișcare.

În aceste condiții, dr. Meir Stampfer, profesor de epidemiologie și nutriție la Școala de Medicină Harvard, spune că este aproape un miracol faptul că oamenii nu sunt mai grași decât sunt deja.

Stilul de viață actual este mult mai sedentar decât în orice altă epocă, încât nici persoanele care sunt mai active nu cheltuiesc o cantitate suficientă de calorii.

Teoretic, a slăbi este ușor, pentru că oamenii știu ce trebuie să facă în acest sens. Dr. Stampfer spune că dacă oamenii ar primi doar 60% din cantitatea de calorii pe care o consumă zilnic, ar slăbi. În practică însă, este mai greu decât pare.

O dificultate în plus este menținerea greutății după eliminarea surplusului de kilograme. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor care au trecut de menopauză. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine tot mai greu să ne schimbăm vechile obiceiuri, inclusiv cele alimentare.

Oamenii nu mai mănâncă acum din necesitate, ci din plăcere. Hrana este considerată astăzi o activitate socială, aducătoare de satisfacții. De aceea multe diete funcționează doar pe termen scurt, nu și pe termen lung.

STRATEGII PENTRU SLĂBIT

Dr. Stampfer spune că nu trebuie să ne axăm dieta doar pe slăbit, ci pe sănătatea întregului organism. În acest scop, vom putea consuma mai ușor fructe, legume, verdețuri și grăsimi sănătoase, făcând din acest tip de alimentație un stil de viață sănătos.

Dr. George Blackburn, profesor de nutriție la Harvard ne oferă câteva sfaturi simple, dar de efect, pentru a pierde în greutate.

1. Gătiți mai mult în casă

Mâncărurile preparate în casă sunt cu siguranță mai sănătoase decât cele din comerț, deoarece au mai puține calorii, grăsimi, sare și zahăr.

Pentru a fi sănătoși merită să alocăm mai mult timp cumpărăturilor și gătitului în casă. O zi pe săptămână putem face un efort pentru a ne aproviziona cu alimente proaspete.

2. Mâncați încet

Dr. Blackburn spune că este bine să ne cronometrăm timpul petrecut la masă. Data viitoare când vă așezați să mâncați, puneți un ceas pe masă și cronometrați 20 de minute. Atât are nevoie creierul pentru a primi mesajul de sațietate de la hormonii intestinali.

Dacă puteți lăsa să treacă 20 de minute de la prima îmbucătură până la ultima, vă veți simți împliniți, iar nu ghiftuiți.

Persoanele care mănâncă repede au tendința de a se supra-alimenta. Mestecați mâncarea de mai multe ori, și luați câte o înghițitură de apă din când în când.

3. Consumați mese de dimensiuni egale

Multe persoane au tendința de a mânca mai puțin la micul-dejun, mai mult la prânz și mult mai mult la cină. Cu cât mai mic este micul-dejun, cu atât mai mari vor fi celelalte mese. Masa de dimineață trebuie să fie mai consistentă, deoarece ea stimulează enzimele care ajută la arderea grăsimilor și caloriilor.

Dr. Blackburn spune că un consum de puțin 450 de calorii la fiecare masă ne va ajuta să evităm foamea între mese.

Suplimente care ajută la slăbit:
[products ids=”5930, 7028, 7955, 7570, 11369″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

4. Odihniți-vă suficient 

Somnul de noapte este extrem de important pentru menținerea greutății corporale. O recenzie recentă a arătat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au obiceiuri alimentare nesănătoase: mese neregulate, gustări multe, bogate în zahăr, grăsimi și sare.

5. Cântăriți-vă des

Cântărirea zilnică ne poate ajuta să ținem un jurnal al cantității de calorii consumate și cheltuite. Cercetările arată că persoanele care se cântăresc des au mai multe șanse să slăbească.

Surse bibliografice:

1. Small tricks to help you shed pounds and keep them off, Harvard School Publishing, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/small-tricks-to-help-you-shed-pounds-and-keep-them-off
2. 5 habits that foster weight loss, Harvard School Publishing, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/heart-health/5-habits-that-foster-weight-loss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *