ALIMENTE care ajută la controlul DIABETULUI

Unele alimente se numesc „alimente funcționale”, deoarece au anumite beneficii pentru organism și pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.

Toate alimentele cu ingrediente bioactive sunt considerate funcționale. Unele au un impact important asupra controlului glicemiei, reglării tensiunii arteriale, activării enzimelor antioxidante și a stopării producției de citokine pro-inflamatoare în diabet.

O dietă prudentă pentru un diabetic poate conține pește, carne de pasăre, leguminoase, legume și fructe diverse, după modelul dietei mediteraneene. Dieta total neindicată unui diabetic este cea de tip vestic (american), care presupune un consum ridicat de carne roșie și carne procesată, chipsuri, cereale rafinate, dulciuri și deserturi.

Alimentele din dieta mediteraneană sunt bogate în polifenoli, terpenoide, flavonoide, alcaloide, steroli, pigmenți și acizi grași nesaturați, care au un rol important în prevenirea diabetului de tip 2, a cancerului, a depresiei, a obezității, a astmului și a declinului cognitiv.

Dintre băuturi, cele mai bune sunt ceaiul verde, cafeaua, vinul roșu și cacaua.

Studiile clinice au raportat că alimentele bogate în polifenoli, precum semințele de in, reduc insulina, glucoza și nivelurile CRP.

Măslinele și uleiul de măslin extra-virgin are de asemenea un rol important în combaterea sindromului metabolic. Polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc profilul lipidelor, glicemia și sensibilitatea la insulină, și combat procesele oxidative și inflamatoare din corp.

Alte surse bune de polifenoli sunt cacao și yerba mate.

Resveratrolul din struguri crește transportul intra-celular de glucoză și reduc secreția de insulină, ajutând astfel la prevenirea diabetului de tip 2.

Alte plante recomandate în prevenirea diabetului:

– aloe vera
– castravetele amar
– scorțișoara
– schinduful
– ghimbirul
– salvia
– usturoiul
– urzica
– soia
– turmericul
– nucile
– ceaiul negru

[products ids=”9706, 7046, 9110, 7696, 4254″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Un diabetic trebuie să renunțe complet la băuturile răcoritoare din comerț, deoarece acestea au cantități mari de sirop de fructoză sau sirop de porumb și cresc nivelurile de glucoză din sânge până la niveluri periculoase.

Aceste băuturi conțin substanțe glicate, care stimulează rezistența la insulină. Alimentele puternic asociate cu obezitatea, rezistența la insulină și diabetul zaharat de tip 2 sunt carnea roșie, prăjelile și dulciurile. Orezul a fost de asemenea corelat cu un risc crescut de diabet. Un efect invers îl au legumele și fructele.

Surse:
1. Ahmad Alkhatib, Catherine Tsang, Ali Tiss, Theeshan Bahorun, Hossein Arefanian, Roula Barake, Abdelkrim Khadir, and Jaakko Tuomilehto. Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management. Nutrients. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748760/
2. Waqas Sami, Tahir Ansari, Nadeem Shafique Butt, and Mohd Rashid Ab Hamid. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. Int J Health Sci (Qassim). 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426415/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *