ALIMENTE care combat STRESUL și redau buna-dispoziție

Articol scris de Ana-Maria Postolache

În condiții de stres, alimentația ne poate fi prieten sau dușman. Dacă produsele procesate și aditivate pot afecta negativ starea fizică și psihică, hrana naturală are efecte benefice. Alimentele naturale cresc nivelul de energie și stimulează anumite substanțe din creier care pot induce o stare de bine.

Cu atât mai mult este important să fim atenți la ceea ce mâncăm atunci când suntem stresați, cu cât studiile au arătat că stresul este un factor care contribuie la dezvoltarea dependenței de anumite produse gustoase dar nesănătoase și la creșterea riscului de obezitate și alte tulburări metabolice.

ALIMENTE CARE COMBAT STRESUL

Când trecem printr-o perioadă de stres, este important să apelăm la așa-numitele „super-alimente”. Verdețurile de culoare închisă, precum spanacul, conțin două vitamine din grupul B care influențează neurotransmițători din creier asociați cu emoțiile și starea de bine: B9 (acid folic) și B12.

Acidul folic ajută corpul să producă serotoinină și dopamină. Un studiu din 2012 a arătat că persoanele cu cel mai mare aport de acid folic au un risc mai mic de depresie.

Un studiu realizat de Universitatea din Otago a arătat că fructele și legumele de orice fel îi ajută pe adulții tineri să se mențină calmi. În zilele în care au consumat mai multe fructe și legume, participanții s-au simțit mai calmi, mai fericiți și mai energici decât în mod normal.

Avocado este cea mai bună sursă de acid folic dintre toate fructele.

Când suntem stresați, este posibil să avem tendința de a consuma carbohidrați. Este important să alegem alimentele care conțin carbohidrați compecși, și nu simpli. Carbohidrații complecși, regăsiți în cereale integrale, au efect regulator asupra serotoninei – un neurotransmițător care ajută la stabilizarea dispoziției.

Cea mai bună alegere în acest sens este ovăzul, care poate fi servit la micul-dejun sub formă de terci cu fructe proaspete sau uscate. Ovăzul nu crește nivelul de zahăr din sânge – care poate fi deja ridicat în condiții de stres, ci ajută la menținerea unui nivel constant de energie.

Dacă simțiți nevoia să consumați dulciuri, alegeți fructe proaspete, îndeosebi cele bogate în antioxidanți și vitamina C. Cea mai bună recomandare o constituie fructele de pădure (afinele, căpșunile, coacăzele). Studiile au arătat că vitamina C ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului hormonului de stres.

Afinele sunt bogate în antocianini, pigmenți cu efect antioxidant care ajută creierul să producă dopamină – un neurotransmițător esențial pentru buna dispoziție, funcția memoriei și coordonare. În plus, aceste fructe stimulează celulele natural killer ale sistemului imunitar, ajutând astfel la combaterea stresului.

Fisticul și caju-ul sunt de asemenea recomandate în situații de stres. Fisticul scade constricția vasculară în timpul stresului și reduce presiunea de pe inimă. Caju-ul a fost de asemenea asociat cu prevenirea depresiei.

Ciocolata neagră, bogată în cacao (cel puțin 70%) stimulează producția de anandamidă, un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzația de durere și depresie. Potrivit unui studiu apărut în Journal of Psychopharmacology, băuturile pe bază de ciocolată induc o stare de calm.

Semințele de floarea-soarelui, de susan, de dovleac și de chia sunt surse bune de magneziu – un mineral important pentru reglarea emoțiilor și a dispoziției. Lipsa de magneziu este asociată cu anxietate, depresie și atac de panică. Găsim magneziu de asemenea în verdețuri, leguminoase și nuci.

Nu trebuie să uităm de valoarea nutrițională a polenului de albine, care ajută la diminuarea stărilor de oboseală, crește nivelul de energie, repară carențele alimentare, întărește imunitatea și susține efortul fizic și intelectual prelungit.

Specialiștii ne sfătuiesc să evităm consumul de produse bogate în zahăr, gluten, grăsimi trans, coloranți artificiali, monoglutamat de sodiu, îndulcitori artificiali și alte E-uri care produc iritabilitate și tulburări de dispoziție.

[products ids=”7070, 3474, 3570, 7905, 11070″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:


1. Yvonne H. C. Yau and Marc N. Potenza, „Stress and Eating Behaviors”, articol publicat în jurnalul Minerva Endocrinology. 2013 Sep; 38(3): 255–267, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4214609/
1. Jacqueline Howard, „Stressed out? These foods can help”, CNN: https://edition.cnn.com/videos/health/2016/12/14/pkg-howard-food-as-fuel-stress-fighters.cnn/video/playlists/food-as-fuel/

2. Articles. Mercola, „10 Superfoods for Stress Relief”: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/27/10-stress-relieving-superfoods.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *