Articol scris de Ana-Maria Postolache
Se poate întâmpla ca o persoană să sufere un atac de cord, fără să știe acest lucru, din cauza lipsei simptomelor. Atacul de cord silențios este un eveniment cardiac care apare și dispare fără să atragă atenția. Simptomele pot fi minime, inexistente sau de nerecunoscut.
Deși nu produce semne notabile, el poate fi la fel de periculos ca un atac de cord normal, în sensul că poate afecta mușchii inimii din cauza blocării temporare a circulației sangvine către o secțiune a inimii.
ATACUL DE CORD TRADIȚIONAL VS. ATACUL DE CORD SILENȚIOS
Un atac de cord de care suntem conștienți sau nu, apare atunci când fluxul sangvin bine oxigenat care se îndreaptă spre inimă este substanțial redus sau blocat.
Deși inima continuă să pompeze, țesutul mușchiului cardiac suferă și chiar poate muri. Cauza atacului de cord este de regulă un blocaj apărut la nivelul unei artere coronariene.
Excesul de colesterol (placă) care se acumulează în pereții arteriali poate duce la formarea cheagurilor de sânge și blocarea circulației sangvine.
Atacul de cord poate să apară și când plăcile de colesterol sunt atât de mari încât duc la îngustarea arterelor și imposibilitatea aprovizionării unei porțiuni a inimii cu sânge.
În cazul unui atac de cord, fluxul sanguin se oprește din cauza unui blocaj apărut într-o arteră coronariană. Acesta poate fi temporar, producând doar o mică întrerupere a circulației la nivelul inimii. Iar cheagul de sânge poate fi suficient de mic încât să se miște prin sistem fără să provoace daune, sau este în cele din urmă absorbit în fluxul sangvin.
ATACUL DE CORD SILENȚIOS – SIMPTOME
Dacă în cazul unui atac de cord tradițional apare durerea specifică în piept, care radiază spre brațe, spate, gât sau bărbie, atacul de cord silențios poate trece neobservat și nediagnosticat.
Unele persoane își pot da seama că ceva este în neregulă, având o senzație de rău la stomac (indigestie) și dificultăți respiratorii. Pot să apară dureri, însă în alte părți ale corpului, acestea putând fi confundate cu altă problemă.
Alte persoane experimentează oboseală excesivă, prelungită, pe care nu o pot explica.
Acestea sunt câteva din cele mai puțin specifice simptome ale unui atac de cord silențios, mai des întâlnite la femei decât la bărbați. Femeile în general resimt un atac de cord mai degrabă sub forma unei oboseli sau epuizări, decât ca o presiune în centrul pieptului.
[products ids=”3857, 3731, 4258, 10826, 10429″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
ATACUL DE CORD – FACTORI DE RISC
Din categoriile de persoane cu cel mai mare risc de atac de cord fac parte vârstnicii, fumătorii, diabeticii, hipertensivii, cei cu un nivel de colesterol mare în sânge, cardiacii, cei un istoric familial de atac de cord sau alte probleme cardiace, persoanele obeze și cele sedentare.
Sursă: University Health News Daily, Silent Heart Attack: What It Means and How to React: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/silent-heart-attack-what-it-means/