BALONAREA poate fi cauzată de o intoleranță la GLUTEN

Intoleranța la gluten poartă în limbaj medical numele de boala celiacă. Studiile recente au arătat însă că există și o categorie de persoane care, deși nu au boala celiacă, prezintă simptome ale colonului iritabil în urma consumului de gluten:

– durere abdominală
– balonare
– perturbări ale tranzitului intestinal
– oboseală

BALONAREA ȘI CONSUMUL DE GLUTEN

Persoanele din această categorie suferă de așa-numita „sensibilitate la gluten non-celiacă”. Deși nu au alergie sau intoleranță la gluten, consumul de grâul, secara și orz poate produce simptomele mai sus menționate la aceste persoane.

Balonarea este un simptom care poate să apară în urma consumului de gluten. Dacă aveți această bănuială, faceți un test. Urmăriți dacă balonarea apare doar după ce mâncați alimente bogate în gluten. Încetați apoi să mai consumați gluten, și vedeți cum vă simțiți.

În cazul în care balonarea stomacală este cauzată de o intoleranță sau alergie la gluten, medicul poate prescrie o dietă fără gluten. Nu începeți o astfel de dietă fără a fi supravegheați de un medic.

CE ESTE GLUTENUL ȘI UNDE SE GĂSEȘTE

Glutenul este una din proteinele regăsite în cerealele de bază, precum grâu, secară și orz. Intoleranța apare atunci când sistemul digestiv poate digera această proteină. În consecință, apar simptome de balonare, gaze, diaree, greață, crampe sau dureri de stomac.

Alergia la gluten nu este o problemă a sistemului digestiv, ci mai degrabă a sistemului imunitar. Nu produce simptome de balonare, însă poate cauza reacții specifice unei alergii, precum congestie nazală, urticare sau astm.

Glutenul se găsește în numeroase produse:

– pâine
– paste
– biscuiți
– fursecuri
– pesmet
– cereale
– prăjituri
– cuș-cuș
– ketchup
– înghețata
– medicamente

De asemenea, amidonul, malțul de grâu, făina de grâu, făina graham, bulgurul, grâul dur și grișul conțin gluten.

Dacă aveți o problemă cu glutenul, puteți consuma alimente din categoria fructelor și a legumelor, carne, pește, orez, soia, mei, hrișcă, semințe de in, quinoa, cartofi.

Pâinea trebuie făcută dintr-o făină fără gluten, precum făină de orez, făină de soia, făină de quinoa, făină de porumb, făină de hrișcă, făină de ovăz, făină de cocos,

Citiți eticheta și cumpărați doar produse pe care scrie „fără gluten”.

[products ids=”6318, 6266, 6588, 6316, 6676″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Benjamin Niland and Brooks D. Cash. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients. Journal of Gastroenterology and Hepatology (N Y). 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307
2. Di Stefano M, Pesatori EV, Manfredi GF, De Amici M3, Grandi G, Gabriele A, Iozzi D, Di Fede G. Non-Celiac Gluten Sensitivity in patients with severe abdominal pain and bloating: The accuracy of ALCAT 5. Clinical Nutrition ESPEN. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30390869
3. Healthfully, Gluten Free Diet for Stomach Bloating: https://healthfully.com/410461-gluten-free-diet-for-stomach-bloating.html
5. Image by
giampimix from Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *