Beneficiile LĂPTIȘORULUI de MATCĂ reflectate în studiile științifice

Produsele stupului pot fi considerate, fără nici o modestie, una din cele mai bogate surse de sănătate a țării noastre. Mai mult decât calitatea lor de aliment se remarcă valoarea lor terapeutică extraordinară.

Mierea de albine inhibă dezvoltarea microbilor și ajută la vindecarea rănilor. Propolisul este de mare folos în probleme gastrointestinale, orale, dermatologice, ginecologice și în alergii.

Polenul este considerat un aliment complet datorită compoziției nutriționale desăvârșite, iar lăptișorul de matcă este cireașa de pe tort, cu efecte benefice în tulburări reproductive și neurodegenerative, având implicații importante în combaterea procesului de îmbătrânire a organismului.

LĂPTIȘOR DE MATCĂ – PROPRIETĂȚI

Lăptișorul de matcă o substanță de culoare gălbuie, secretată de glandele hipofaringiene și mandibulare ale albinelor lucrătoare, undeva între a 6-a și a 12-a zi din viață.

Pentru regină (matcă), lăptișorul de matcă este un aliment esențial, care-i asigură longevitatea. Acesta are un conținut complex de substanțe nutritive și terapeutice:

proteine (12-15%)
zaharuri (10-12%)
lipide (3-7%)
aminoacizi
vitamine
minerale
steroli
– acizi grași de lanț mediu

Este lesne de înțeles de ce, comparativ cu albinele lucrătoare infertile, regina – hrănită exclusiv cu lăptișor de matcă, are o speranță mai mare de viață și gonade bine dezvoltate. Promovarea lăptișorului de matcă ca un supliment nutritiv, pro-fertilitate și pro-longevitate este bine întemeiată.

Studiile in vivo și in vitro au arătat că lăptișorul de matcă are efecte estrogenice, asemănătoare celor evocate de 17β-estradiol.

Experimentele realizate pe animale au dezvăluit că acest produs apicol posedă numeroase activități farmacologice:

– antioxidante
– antiinflamatoare
– antihipertensive
– antibacteriene
– anti-alergice
– antitumorale
– anti-îmbătrânire

Studiile pe oameni arată că administrarea orală a lăptișorului de matcă îmbunătățește metabolismul lipoproteinelor. Un studiu japonez din 2017 sugerează că 3 luni de cură cu lăptișor de matcă a scăzut semnificativ nivelurile de colesterol total și colesterol LDL.

Produsele care conțin lăptișor de matcă îmbunătățesc sănătatea și starea de bine la femeile aflate în perioada post-menopauză. Lăptișorul de matcă mărește conținutul de testosteron, spermatogeneza și modulează hormonii sexuali.

Îmbunătățește rezistența la insulină și are efecte benefice asupra glucozei serice la persoanele cu diabet de tip 2.

Un studiu din 2017 realizat de japonezi a arătat că lăptișorul de matcă administrat intern îmbunătățește volumul lacrimal la persoanele cu sindromul ochilor uscați.

[products ids=”9934, 3364, 8005, 3368, 9939″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Autorii japonezi au arătat într-un studiu pe oameni că o cură de 6 luni cu lăptișor de matcă a îmbunătățit toleranța la glucoză, eritropoieza (proces de formare a celulelor roșii ale sângelui) și sănătatea mentală.

Surse bibliografice:

1. Pasupuleti Visweswara Rao, Lakhsmi Sammugam, Nagesvari Ramesh, Siew Hua Gan. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative medicine and cellular longevity 2017: https://www.researchgate.net/publication/318717858_Honey_Propolis_and_Royal_Jelly_A_Comprehensive_Review_of_Their_Biological_Actions_and_Health_Benefits

2. Hiroyuki Morita, Takahide Ikeda, Kazuo Kajita, Kei Fujioka, Ichiro Mori, Hideyuki Okada, Yoshihiro Uno, and Tatsuo Ishizuka. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499288/

3. Khoshpey B, Djazayeri S, Amiri F, Malek M, Hosseini AF, Hosseini S, Shidfar S, Shidfar F. Effect of Royal Jelly Intake on Serum Glucose, Apolipoprotein A-I (ApoA-I), Apolipoprotein B (ApoB) and ApoB/ApoA-I Ratios in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind Clinical Trial Study. Canadian Journl of Diabetes. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27026221

4. Inoue S, Kawashima M, Hisamura R, Imada T, Izuta Y, Nakamura S, Ito M, Tsubota K. Clinical Evaluation of a Royal Jelly Supplementation for the Restoration of Dry Eye: A Prospective Randomized Double Blind Placebo Controlled Study and an Experimental Mouse Model. PLoS One. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28060936

5. Hui-Fang Chiu, Bo-Kai Chen, Yan-Ying Lu, Yi-Chun Han, You-Cheng Shen, Kamesh Venkatakrishnan, Oksana Golovinskaia, and Chin-Kun Wang. Hypocholesterolemic efficacy of royal jelly in healthy mild hypercholesterolemic adults. Pharmaceutical Biology. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130454/

6. Paraskevi Moutsatsou, Zoi Papoutsi, Eva Kassi, Nina Heldring, Chunyan Zhao, Anna Tsiapara, Eleni Melliou, George P. Chrousos, Ioanna Chinou, Andrey Karshikoff, Lennart Nilsson, Karin Dahlman-Wright. Fatty Acids Derived from Royal Jelly Are Modulators of Estrogen Receptor Functions. PLoS One: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0015594

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *