CACAO pură – beneficii extraordinare pentru sănătate + o rețetă simplă

Se spune că păstăile de cacao au fost întrebuințate pentru prima dată de către civilizațiile mayașe din America Centrală.

În Europa au ajuns abia prin secolul al 16-lea, aduse de către cuceritorii spanioli. În scurt timp, cacao a devenit un remediu popular pentru sănătate.

Pudra de cacao se obține prin zdrobirea boabelor de cacao și îndepărtarea grăsimii. Astăzi, cacao este ingredientul principal în producția de ciocolată.

COMPUȘI BENEFICI REGĂSIȚI ÎN CACAO

Studiile moderne au dezvăluit că aceasta conține circa 300 de compuși importanți pentru sănătate: antioxidanți (polifenoli, flavonoide), fenitilamină, teobromină, potasiu, fier, cupru, calciu, magneziu, vitamine, proteine și fibre.

Majoritatea beneficiilor sale se datorează în principal antioxidanților (polifenoli), regăsiți și în vinul roșu, în ceaiul verde, în unele fructe și legume.

Polifenolii sunt asociați cu reducerea inflamației, îmbunătățirea circulației sangvine, a nivelului de colesterol și glucoză din sânge, scăderea tensiunii arteriale. În cacao, cei mai abundenți polifenoli sunt flavonolii. Acești au proprietăți antiinflamatoare puternice.

Cacao pură este amară, datorită conținutului bogat în acești antioxidanți. Procedeele termice și de reducere a gustului amar distrug în mare parte conținutul de flavonoli. De aceea ciocolata din comerț are cu circa 60% mai puțini flavonoli decât ciocolata pură.

CACAO – BENEFICII

Consumul de cacao și ciocolată pură ajută sistemul cardiovascular prin îmbunătățirea nivelurilor de oxid nitric și scăderea tensiunii arteriale. Locuitorii din America Centrală, care consumă cantități mari de cacao și băuturi cu cacao au o incidență mai mică de hipertensiune arterială decât alte populații.

Totodată, cacao poate reduce și riscul unui atac de cord, a unui accident vascular cerebral și a insuficienței cardiace. Două studii suedeze au arătat că 19-30 g de ciocolată pe zi (nu mai mult) reduc riscul de insuficiență cardiacă.

Cacao scade colesterolul și subțiază sângele la fel ca aspirina. O recenzie realizată pe 9 studii în care au fost implicate 157,809 de persoane a arătat că, cu cât mai mare este consumul de ciocolată, cu atât mai mic este riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral și deces.

Flavonolii trec de bariera de sânge a creierului și sunt implicați în căi biochimice care produc neuroni și alte molecule importante pentru buna funcționare a creierului. Mai mult, aceștia ajută la relaxarea mușchilor vaselor de sânge, la îmbunătățirea circulației și la o mai bună aprovizionare cu sânge a creierului.

Datorită faptului că îmbunătățesc funcția creierului la creier, polifenolii din cacao reduc riscul bolilor neurodegenerative.

Un studiu de 2 săptămâni, efectuat pe 34 de adulți vârstnici a arătat că cei care au primit cacao bogată în flavonoli au avut o creștere de 8% a circulației sangvine către creier după numai o săptămână și de 10% după 2 săptămâni.

Studiile ulterioare sugerează că un consum zilnic de flavanoli pot îmbunătăți performanța mentală la persoanele cu sau fără deficite mentale.

Acești antioxidanți ar putea avea un rol și în prevenirea degenerării creierului asociate cu vârsta, precum în boala Alzheimer. Cacao are un impact și asupra stării de spirit, ajutând la îmbunătățirea simptomelor de depresie.

Un studiu pe femei însărcinate a arătat că consumul de ciocolată reduce stresul și îmbunătățește dispoziția bebelușilor.

Un alt studiu a arătat că consumul de băuturi cu cacao bogată în polifenoli induce o stare de calm și de satisfacție, îmbunătățind starea generală de sănătate.

Ciocolata pură are și efecte anti-diabetice. Studiile în eprubetă indică faptul că antioxidanții din cacao încetinesc digestia carbohidraților și absorbția lor în intestin, îmbunătățind astfel secreția de insulină. Totodată, reduc inflamația și stimulează transportul zahărului din sânge către mușchi.

Consumul de cacao ajută la reglarea energiei, reduce apetitul și inflamația și crește senzația de sațietate. Un studiu pe populații a arătat că persoanele care consumă mai des ciocolată au un indice de masă corporală mai mic decât cei care consumă ciocolată mai rar.

Un alt studiu a arătat că persoanele care au consumat câte 42 g de ciocolată cu 81% cacao pe zi au pierdut mai repede în greutate decât grupul placebo.

APĂ CALDĂ CU CACAO – REȚETĂ

Când cumpărați ciocolată, asigurați-vă că aceasta are un conținut de cel puțin 70% cacao. Pudra de cacao se poate încorpora în diverse rețete de deserturi, băuturi și gustări sănătoase.

Un mod simplu de a o consuma este sub forma unei băuturi calde.

Adăugați 2 linguri de cacao într-o cană cu puțină apă rece și amestecați până la omogenizare. Puteți adăuga și alte ingrediente stimulente, precum scorțișoară sau ghimbir. Turnați apă clocotită până se umple și amestecați. Îndulciți cu miere, după ce s-a răcorit.

Puteți consuma această băutură dimineața, în loc de cafea, sau cel târziu până în ora 14:00.

Bibliografie:
1. Healthline: 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder: https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits
2. LaTaifas.ro, Apă caldă cu CACAO – incomparabil mai bună decât orice antidepresiv sau medicament pentru inimă: https://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/67891/apa-calda-cu-cacao-incomparabil-mai-buna-decat-orice-medicament-pentru-inima/

 

[products ids=”45042, 7562, 7220, 7564, 3034, 6526, 3048″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *