CAFEAUA de CICOARE – benefică pentru ficat, sânge, tractul gastrointestinal

Rădăcina de cicoare are o istorie lungă în ceea ce privește utilizarea ei ca aliment și medicament. Este considerată un susținător eficient al funcției ficatului și un bun detoxifiant.

Romanii antici foloseau această plantă în scop depurativ. Asemenea și egiptenii, o consumau în cantități mari pentru a-și purifica ficatul și sângele.

Astăzi, cicoarea este un înlocuitor lipsit de cafeină pentru cafeaua obișnuită. Cafeluța de cicoare este de altfel una din cele mai populare băuturi terapeutice.

BENEFICIILE RĂDĂCINII DE CICOARE

Rădăcina de cicoare susține direct reacțiile digestive din corp. Crește fluxul biliar, și ajută la descompunerea grăsimilor, optimizând astfel funcția vezicii biliare și a ficatului.

Datorită conținutului de inulină – o fibră care hrănește flora intestinală, cicoarea îmbunătățește digestia. Mai mult, această fibră susține nivelurile sănătoase ale zahărului din sânge și elimină toxinele în mod eficient.

Cicoarea este o sursă bună de polifenoli – compuși antioxidanți cu efect protector asupra sistemului cardiovascular. Șobolanii care au primit cicoare în dietă au avut niveluri mai mari de antioxidanți în sânge.

Un studiu realizat de cercetătorii italieni a arătat că extractul de rădăcină de cicoare ajută la curățarea infecțiilor cu microorganisme. Aceasta s-a dovedit eficientă împotriva tulpinilor de Salmonella.

Pe lângă acțiunea puternic antioxidantă, cicoarea susține buna funcționare a ficatului. Un studiu efectuat de Universitatea din Egipt a arătat că această plantă are un rol promițător în stoparea stresului oxidativ și a leziunilor hepatice.

Studiile pe animale au arătat că rădăcina de cicoare are proprietăți anti-inflamatoare. Inflamația cronică contribuie la dezvoltarea multor boli cronice – diabet, boli de inimă, cancer.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Deși nu conține cafeină și este o alternativă sănătoasă la cafea, cicoarea nu poate fi consumată de toată lumea. Această plantă poate cauza alergii la unele persoane, provocând umflături, dureri sau furnicături la nivelul limbii.

Persoanele cu alergie la polenul de mesteacăn și plantele din familia margaretelor nu trebuie să consume cicoare.

Cafeluța de cicoare nu este recomandată femeilor gravide, nici celor care alăptează.

Cafea de cicoare – preț

Un pachet de 250 g de cafea de cicoare costă în jur de 20 de lei. Cafeaua de cicoare se prepară la fel ca și cafeaua normală.

Cumpără de aici:

[products ids=”6202,7294″ orderby=”date” columns=”2″ order=”desc”]

Bibliografie:
1. Global Healing Center, Health Benefits of Chicory Root: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-chicory-root/
2. Healthline, Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee? https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *