Când devine toxic ceaiul de muşeţel şi cum faci corect infuzia

Folosit încă din Antichitate ca remediu pentru diverse afecţiuni, muşeţelul, cea mai cunoscută plantă medicinală, poate deveni un pericol pentru sănătate, dacă este consumat în exces. Şi prepararea incorectă a ceaiului ne poate face rău, atunci când plantele sunt ţinute prea mult la infuzat.

Substanţele active pe care le conţine muşeţelul au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi, dar şi de copii, inclusiv de sugari. Specialiştii spun că acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăţi miraculoase.


“Florile de muşeţel conţin vitamina C şi vitamina B1, minerale, şi ulei eteric. Acesta are proprietăţi antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Putem folosi muşeţelul pentru a calma colicile sugarilor, senzaţia de greaţă şi balonare, durerile de dinţi, dar şi pentru a ne menţine o piele fină şi pentru a trata iritaţiile şi acneea”, explică Marina Grigore, cu competenţă în apifitoterapie.

Cum se prepară corect ceaiul

Deşi toată lumea a preparat măcar o dată în viaţă un ceai de muşetel, specialiştii spun că trebuie să fim foarte atenţi. Dacă este foarte concentrat, ceaiul devine toxic şi face mai mult rău decât bine. Mai mult decât atât, muşeţelul nu trebuie combinat cu aspirină (conţine o substanţă numită cumarină, care în concentraţii mari poate pune viaţa în pericol) ori sedative şi este interzis gravidelor, deoarece poate cauza contracţiile uterine care duc la piederea fătului.

“O cantitate mai mare de plantă pusă la prepararea ceaiului poate deveni toxică. Astfel, luaţi două linguri de floare de muşeţel uscată, puneţi-le într-o cană şi turnaţi 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsaţi la infuzat timp de două minute. Strecuraţi cu grijă ceaiul astfel obţinut şi adăugaţi o linguriţă de miere. Atenţie! Pentru sugari, adaosul de miere este absolut interzis deoarece provoacă o boală cu urmări grave, denumită botulism. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat”, spune specialistul.

Cine trebuie să se ferească de ceaiul de muşeţel

De infuzia de muşeţel trebuie să se ferească femeile gravide, deoarece poate provoca contracţii uterine. “Ceaiul consumat de către sugari nu trebuie lăsat foarte mult la infuzat şi nici amestecat cu miere, sub nicio formă. Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauţie ceai de muşeţel, precum şi persoanele cu diferite alergii. Dacă simţiţi o senzaţie de greaţă şi vomă, este posibil să fie de la ceaiul de muşeţel prea concentrat. Nu luaţi niciodată o aspirină cu ceai de muşeţel, din cauza proprietăţilor anticoagulante, şi nici împreună cu medicamente sedative. Înainte de a începe o cură cu muşeţel, cel mai bine ar fi să consultaţi un medic sau un fitoterapeut”, spune Marina Grigore.

Ce afecţiuni tratează

În stările gripale, muşeţelul face minuni. Puteţi să consumaţi trei căni de infuzie de muşeţel pe zi în amestec cu menta şi tei, precum şi cu o linguriţă de miere, şi cu siguranţă vă veţi simţi mult mai bine. Această cură cu infuzie de plante nu trebuie să dureze mai mult de o săptămână. De asemenea, cei ce dispun de aparate de aerosoli pot folosi ceaiul de muşeţel în ceea ce priveşte inflamaţii ale căilor respiratorii atât la copii, sugari, cât şi la adulţi.

Ameliorează colicii bebeluşului. Tot ce înseamnă inflamaţie a mucoasei stomacului şi intestinelor, dar şi în ameliorarea colicilor bebeluşului, muşeţelul s-a dovedit a fi o plantă miraculoasă. În plus, s-a dovedit faptul că muşeţelul poate calma şi durerile de dinţi ale sugarilor.

Tratamente cosmetice. Atât tenul uscat, cel iritat, cât şi tenul gras îşi găsesc alinarea în ceaiul de muşeţel aplicat sub formă de comprese pe zonele ce necesită o atenţie deosebită.

Puteţi pune atât comprese cu vată sau tampoane de vată îmbibate în ceai de muşeţel pe faţă, dar puteţi face şi băi de abur cu flori de muşeţel. De asemenea, rănile pot fi curăţate mult mai bine cu ceai de muşeţel, datorită proprietăţilor sale antiseptice şi dezinfectante. Mai mult decât atât, iritaţiile de scutec ale bebeluşului pot fi uşor tratate cu ceai de muşeţel. Dacă vă clătiţi părul cu ceai de muşeţel după fiecare spălare, acesta va deveni mai luminos, mai strălucitor şi va căpăta o tentă aurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *