CASTRAVETELE amar – combate DIABETUL și OBEZITATEA

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Castravetele amar (Momordica charantia) este membru al familiei castraveților (Cucurbitaceae), însă nu este o legumă autohtonă, ci este originară din zonele tropicale și subtropicale. Datorită proprietăților sale remarcabile, a început să fie cultivată și la noi.

CASTRAVETELE AMAR – PROFIL NUTRIȚIONAL

Castravetele amar este o legumă deosebit de hrănitoare, datorită conținutului nutrițional divers:

– vitamina C în cantități mari
– vitaminele A, B1, B2, B3, B9, E
– potasiu, calciu, zinc, magneziu, fosfor, fier
– fibre
– proteine
– antioxidanți: fenoli, flavonoide, izoflavoni, terpeni, antitroquinoni, glucozinolați, triterpeni
– saponine, polizaharide
– acid ascorbic
– steroizi

CASTRAVETELE AMAR COMBATE DIABETUL

Academicianul Ovidiu Bojor a descoperit în urma expedițiilor sale în Nepal că această legumă are calități antidiabetice și a creat un produs special pe bază de extract de castravete amar, pe care l-a numit INSUVEG.

Nu în mod întâmplător este supra-numit „insulina vegetală”. Studiile au arătat că îmbunătățește parametrii controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Planta modulează secreția insulinei, îmbunătățește rezistența la insulină, scade glucoza, greutatea corporală, indicele de masă corporală, procentul de grăsime și circumferința taliei, și crește secreția insulinei totale.

Activitatea anti-diabetică se datorează conținutului de triterpeni, proteide, steroizi, alcaloizi și compuși fenolici.

ALTE PROPRIETĂȚI

Pe lângă efectele sale anti-hiperglicemice, castravetele amar are multe alte proprietăți:

– antibacteriene, antivirale
– imunomodulatoare, antioxidante
– antiinflamatoare
– hipotensive
– anti-obezitate
– anti-hiperlipidemice
– hepatoprotectoare
– antihelmintice
– antiulceroase
– neuroprotectoare
– antitumorale, antimutagene

Castravetele amar se poate găsi în magazinele cu profil naturist sub formă de extract, capsule, pulbere.
[products ids=”5443, 9706, 4430, 7046, 7879″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Cortez-Navarrete M, Martínez-Abundis E, Pérez-Rubio KG, González-Ortiz M, Méndez-Del Villar M, „Momordica charantia Administration Improves Insulin Secretion in Type 2 Diabetes Mellitus”, articol publicat în Journal of Medicinal Food. 2018 Jul;21(7):672-677. doi: 10.1089/jmf.2017.0114, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29431598
2. Wang S, Li Z, Yang G, Ho CT, Li S., „Momordica charantia: a popular health-promoting vegetable with multifunctionality”, articol publicat în Jurnalul Food & Function. 2017 May 24;8(5):1749-1762, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28474032
3. Jia S, Shen M, Zhang F, Xie J. „Recent Advances in Momordica charantia: Functional Components and Biological Activities”, articol publicat în International Journal of Molecular Sciences. 2017 Nov 28;18(12), preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29182587
4. Baby Joseph and D Jini, „Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency”, articol publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Disease. 2013 Apr; 3(2): 93–102, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027280/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *