Ce să mănânci când ai ARSURI STOMACALE severe

Arsurile stomacale ocazionale nu sunt pricină de îngrijorare. Ele pot să apară în urma consumului de alimente picante sau incorect asociate.

Arsurile stomacale frecvente, care pun în dificultate sarcinile zilnice pot fi semnul unei probleme care necesită atenție medicală.

CUM SE MANIFESTĂ ARSURILE STOMACALE 

Arsurile stomacale se manifestă printr-o durere arzătoare la nivelul pieptului, chiar sub stern. Ea se intensifică de regulă după masă, în timpul serii, în poziție de culcat sau aplecat. Un alt simptom al arsurilor stomacale este gustul amar sau acid în gură.

Este indicat să mergeți la medic dacă:

– arsurile stomacale apar mai mult de două ori pe săptămână
– simptomele persistă în ciuda tratamentului medicamentos
– apar dificultăți la înghițire
– aveți greață și vărsături frecvente
– ați slăbit din cauza lipsei de apetit sau a dificultăților de alimentare

Mergeți de urgență la medic dacă experimentați dureri severe în piept (ca o presiune), însoțite de durere la nivelul brațelor sau a fălcilor, sau de dificultăți respiratorii. Acestea pot fi semnul unui atac de cord.

ARSURI STOMACALE – CAUZE

Arsurile stomacale apar atunci când acidul stomacal se întoarce în esofag (tubul care transportă alimentele ingerate din gură în stomac).

Anumite alimente și băuturi pot declanșa aceste dureri:

– alimentele picante
– condimentele
– ceapa
– fructele citrice
– ketchup-ul și alte produse din roșii
– alimentele grase sau prăjite
– menta
– ciocolata
– oțetul
– alcoolul, băuturile carbogazoase, cafeaua
– mesele copioase sau bogate în grăsimi

Dr. Kyle Staller, gastroenterolog la Harvard, spune că aceste alimente nu produc arsuri stomacale la toate persoanele. De aceea este indicat ca fiecare să păstreze un jurnal al alimentelor care declanșează sau intensifică aceste simptome.

Prăjelile și grăsimile petrec mai mult timp în stomac și cresc presiunea stomacului, forțând deschiderea mușchilor care mențin acidul stomacal în afara esofagului.

CE PUTEM MÂNCA DACĂ AVEM ARSURI STOMACALE

Potrivit experților, putem consuma carne slabă, pește, legume, fructe, cereale integrale și leguminoase. Pentru a evita condimentele, putem folosi plante aromatice proaspete, care nu sunt la fel de concentrate și iritante pentru stomac, precum pătrunjelul, oregano și busuiocul.

Un alt truc pentru a da mai multă aromă preparatelor, fără a folosi condimente, este coacerea lor în cuptor. Legumele devin mult mai gustoasă și dulci dacă sunt gătite la cuptor, din cauza zaharurilor naturale care se caramelizează. Morcovii, cartofii, conopida, broccoli și dovleceii sunt doar câteva exemple în acest sens.

Dacă vă supără sucul de roșii, puteți consuma roșii proaspete. Reduceți cantitatea de ulei folosită la salate sau la prepararea mâncărurilor. Optați pentru un ulei de măsline extra-virgin în locul altor tipuri de ulei.

Evitați carnea grasă, precum șunca și baconul. Ovăzul este o alegere mai bună pentru micul-dejun, sau un iaurt degresat. Adăugați banane, stafide, nuci. La masa de dimineață se poate consuma de asemenea ou fiert cu pâine integrală.

La prânz, se poate opta pentru o salată de legume sau verdețuri cu pui, pește sau fasole. Folosiți un dressing din iaurt degresat, evitând sucul de lămâie sau oțetul.

[products ids=”3496″ orderby=”date” columns=”1″ order=”desc”]

Surse:

1. Mayo Clinic, Heartburn: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223
2. What to eat when you have chronic heartburn, Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what-to-eat-when-you-have-chronic-heartburn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *