Ceaiul de SALVIE – beneficii, preparare, contraindicații

Salvia este una din cele mai versatile plante medicinale, folosită în mod tradițional pentru o varietate de afecțiuni și simptome: dureri în gât, tuse, probleme digestive și tulburări nervoase.

În perioada medievală era supranumită „salvia salvatrix”, adică „salvia, salvatorul, datorită faptului că era unul din ingredientele folosite pentru prevenirea plăgii bubonice.

SALVIA – PROPRIETĂȚI

Cunoscut și sub numele de „ceaiul gânditorului”, ceaiul de salvie îmbunătățește claritatea mentală și capacitatea de concentrare.

Conține calciu, vitamina K, vitamina C, acid folic, magneziu, vitamina E, cupru, fier și vitamine din complexul B.

Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare puternice se datorează conținutului de flavonoizi fenolici, precum apigenină, luteolină și diosmetină, dar și acidului rozmarinic, un alt compus polfenolic înzestrat cu efecte antimicrobiene și anticancerigene.

SALVIA – UTILIZĂRI ȘI BENEFICII

Detoxifierea corpului – ceaiul de salvie are efecte diuretice și poate ajuta la eliminarea toxinelor prin urină; ajută detoxifierea și prin stimulează ficatului și a rinichilor; un studiu din 2005 realizat pe șoareci a arătat că ceaiul de salvie a îmbunătățit capacitatea antioxidantă a ficatului șoarecii care au primit ceai de salvie au avut un potențial antioxidant mai mare.

Ameliorarea simptomelor de menopauză – salvia este cea mai utilă plantă în perioada menopauzei datorită faptului că reduce transpirația excesivă și bufeurile (valuri de căldură); un studiu din 2011, publicat în Advances in Therapy Journal a arătat că preparatele pe bază de salvie, administrate timp de 2 luni, pot reduce incidența bufeurilor cu 64%.

Reducerea anxietății – ceaiul de salvie calmează nervozitatea cronică, reduce anxietatea și induce un efect relaxant.

Îmbunătățirea digestiei – datorită efectelor antiinflamatoare și antioxidante, salvia calmează tractul digestiv și ușurează simptomele gastrointestinale, precum deranjamentele stomacale, durerile abdominale și constipația.

Protejarea la nivel celular – antioxidanții din salvie protejează corpul de stresul oxidativ care duce la slăbirea imunității și dezvoltarea de boli cronice, precum diabet, cancer sau boli cardiovasculare.

Reglarea nivelului de zahăr din sânge – un studiu publicat în Complementary Therapies in Medicine a arătat că extractul de salvie poate ajuta la scăderea glicemiei a jeun la pacienții cu diabet de tip 2.

Reducerea simptomelor de Alzheimer – cercetările sugerează că salvia poate îmbunătăți funcția cognitivă și reduce agitația la persoanele cu Alzheimer ușor sau moderat.

Scăderea nivelului colesterolului – ceaiul de salvie ar putea ajuta la scăderea cantității de trigliceride și colesterol LDL din sânge, și la creșterea nivelului de colesterol HDL.

Ceaiul de salvie poate fi folosit și la clătirea părului sau a gurii (gargară) în caz de afte bucale.

CEAIUL DE SALVIE – PREPARARE

Asemenea altor ceaiuri medicinale, ceaiul de salvie se prepară dintr-o linguriță de plantă la 1 cană (250 ml) de apă clocotită.

Se lasă la infuzat 3-5 minute, apoi se strecoară. După ce s-a răcorit, se poate adăuga miere și suc de lămâie, după gust.

ADMINISTRARE  

Ceaiul de salvie nu trebuie consumat în cantități mari sau pe termen lung, din cauza conținutului de tujon și camfor.

Potrivit unui studiu din 2011, apărut în Chemistry Central Journal, se pot consuma 3 până la 6 căni de salvie pe zi, fără să se atingă un nivel toxicologic.

Totuși, trebuie avut în atenție faptul că toxicitatea depinde de compoziția fiecărei plante și de metoda de infuzare. De aceea este indicat să se înceapă cu o cană pe zi și să mărească doza treptat dacă este nevoie.

SALVIA – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Iată câteva efecte secundare asociate cu acesta:

– probleme ale ficatului
– daune la nivelul sistemului nervos
– convulsii

Femeile însărcinate trebuie să evite acest ceai, deoarece poate induce menstruația, cauzând astfel pierderea sarcinii. Salvia poate reduce de asemenea cantitatea de lapte matern pe perioada alăptării.

Evitați ceaiul de salvie dacă suferiți de o boală sensibilă la hormoni, precum cancerul de sân sau endometrioză. Planta are efecte asemănătoare estrogenului, ceea ce poate duce la înrăutățirea bolii.

Sursă: Mercola, Sage Tea: A Traditional Tea With Many Health-Giving Properties: https://articles.mercola.com/teas/sage-tea.aspx

[products ids=”7004, 4525, 7586, 3554″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

1 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *