Continut Show
Fără îndoială, toate fructele sunt binefăcătoare organismului. Unele însă, pot fi catalogate mai sănătoase decât altele. University Health News Daily ne oferă un clasament al celor mai bine-documente fructe și prezintă un rezumat al beneficiilor lor.
MERELE
Nu în mod întâmplător se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Acest fruct banal, care nu lipsește aproape niciodată din coșul cu fructe al fiecărei familii, are numeroase beneficii pentru sănătate.
Combate cancerul, astmul, disfuncția pulmonară, bolile cardiovasculare și neurologice precum Alzheimer și declinul cognitiv. Influențează controlul greutății corporale și a diabetului.
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă mere au cele mai hrănitoare diete. În mere găsim quercetină, un antioxidant care încetinește digestia carbohidraților și îmbunătățește controlul glucozei.
Un măr mediu proaspăt conține 95 de calorii, având în schimb un conținut bogat în vitamina C și fibre – îndeosebi în pectină, o fibră solubilă contribuie la scăderea colesterolului și prevenirea bolilor de inimă. Cele mai multe fibre se găsesc în coajă.
FRUCTELE CU SÂMBURE TARE
Din categoria fructelor cu sâmbure în mijloc fac parte îndeosebi cele din familia Prunus: prunele, caisele, piersicile, nectarinele, cireșele, vișinele.
Toate sunt bogate în fibre, vitamina C, potasiu, compuși fitochimici și carbohidrați cu digestie lentă. Piersicile, caisele și nectarinele sunt surse bune de vitamina A și antioxidanți care reduc riscul de boli oculare. Prunele conțin vitamina K, acid clorogenic și neoclorogenic. Cireșele ne oferă antocianini – antioxidanți asociați cu reducerea simptomelor de artrită și a durerilor musculare și cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Fructele cu sâmbure în centru pot ajuta la prevenirea diabetului, a sindromului metabolic și a bolilor cardiovasculare.
BANANELE
O banană conține doza zilnică de glucoză necesară pentru buna funcționare a creierului. Constituie un fruct energizant pentru atleți. Datorită mineralelor conține, previne crampele musculare.
Bananele sunt bogate în vitamina B6, vitamina C, mangan, fibre, potasiu și cupru, steroli – asociați cu boli de inimă și fibre benefice pentru flora bacteriană intestinală.
FRUCTELE DE PĂDURE
Toate fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, compuși care combat stresul oxidativ și previn daunele celulare. Murele, coacăzele, afinele, dudele, căpșunele – conțin antocianini, procianidine și elagitanine.
Studiile au asociate consumul de fructe de pădure cu o incidență mai mică a cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a declinului cognitiv la vârstnici.
Fiecare dintre ele are câte un beneficiu specific. De pildă, merișoarele au efect protector împotriva infecțiilor tractului urinar. Afinele au efect neuroprotector și cardioprotector. Zmeura previne bolile cronice asociate cu metabolismul.
FRUCTELE CITRICE
Lămâiile galbenle și cele verzi, portocalele, grapefrutul, mandarinele, clementinele, pomelo – toate sunt bogate în vitamina C. Conțin peste 170 de substanțe fitochimice.
Citricele sunt de asemenea surse bune de potasiu, calciu, vitamine din complexul B, fibre, magneziu și fosfor.
Consumul de fructe citrice ne pot apăra de bolile de inimă, de astm, accident vascular cerebral, artrită, declin cognitiv, diabet și boli oculare asociate cu vârsta înaintată.
MANGO
Mango este supranumit regele fructelor tropicale. Se evidențiază prin prin conținutul bogat în compuși care combat cancerul, bolile cardiovasculare, îmbătrânirea prematură și tulburările neurodegenerative.
Cercetările au arătat că consumul de mango îmbunătățește controlul glucozei și compoziția grăsimii corporale.
RODIILE
Rodia este considerată un fruct care susține fertilitatea și sănătatea sistemului cardiovascular. Este bogată în vitamina C, vitamina K, potasiu și fibre.
Polifenolii pe care îi conține au demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene. Extractul de rodie previne creșterea celulară și induce apoptoza.
Consumul de rodii poate preveni creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei, combate stresul oxidativ și inflamațiile. Capacitatea antioxidantă a rodiei o depășește pe cea a ceaiului verde și a vinului roșu.
Surse bibliografice:
1. Articol tradus din: University Health News Daily, The Healthiest Fruits to Add to Your Diet: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/the-healthiest-fruits-to-add-to-your-diet/
2. Tae Kyung Hyun and Keum-Il Jang. Apple as a source of dietary phytonutrients: an update on the potential health benefits of apple. EXCLI Journal. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225682/
3. Marianna Lauricella, Sonia Emanuele, Giuseppe Calvaruso, Michela Giuliano, and Antonella D’Anneo. Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients. 2017 May: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452255/
4. Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary, and Shaghayegh Haghjoo Javanmard. Potent health effects of pomegranate. Advanced Biomedical Research. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/