CHIFTELE din NĂUT la cuptor (rețetă + beneficii)

Chiftelele de năut sunt o alegere inspirată pentru regimul unui vegetarian sau vegan, datorită aportului valoros de proteine de calitate.

Năutul este deosebit de hrănitor și sățios. Asemenea altor leguminoase, oferă cantități importante de proteine34%.

Este bogat în fibre alimentare, care acționează ca un laxativ natural și protector pentru mucoasa colonului. Fibrele reduc durata de expunere la substanțele toxice și se leagă de compușii cauzatori de cancer din colon.

Totodată, studiile au arătat că fibrele pot ajuta la scăderea colesterolului prin faptul că reduc reabsorbirea acizii biliari de colesterol în interiorul colonului.

La fel ca boabele de soia, boabele de năut conțin substanțe fitoesterogene, care au efecte anticancerigene. Izoflavonele reduc cancerele post-menopauză și osteoporoza.

Năutul este o sursă excelentă de vitamine din complexul B. Furnizează 134% din doza zilnică recomandată de acid folic.

Conține și cantități bune de calciu, cupru, fosfor, zinc, calciu și potasiu.

CHIFTELE DE NĂUT LA CUPTOR – REȚETĂ

Ingrediente

• 300 g de năut
• 1 căpățână de usturoi
• 1 ardei gras
• 1 ceapă
• 1 legătură de mărar
• 3 linguri de pesmet
• 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
• ½ linguriță de turmeric
• sare, ulei de măsline

Preparare

Puneți boabele de năut într-un castron cu apă și lăsați-le la înmuiat de seara până dimineața.

Scurgeți apa adăugați peste năut ardeiul și ceapa. Pasați compoziția cu un blender vertical (manual), sau cu un robot de bucătărie. Dacă folosiți un robot, poate fi nevoie să adăugați apă la mixare.

Zdrobiți cățeii de usturoi și adăugați-i în pasta obținută, apoi pesmetul, turmericul, fulgii de drojdie și mărarul, tocat fin. Amestecați pentru omogenizare.

Tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt. Umeziți palmele și modelați compoziția în biluțe mai mari, ca niște bulete. Așezați-le în tavă.

Alimentația Optimă a copt aceste chiftele într-o tavă tapetată cu un strat subțire de mălai.

[products ids=”7302, 4944, 7670, 7752, 7188″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Coaceți chiftelele circa 45-60 de minute. Scoateți tava din cuptor, așezați-o pe aragaz și ungeți-le cu puțin ulei de măsline, folosind o pensulă. Mutați-le apoi într-un vas yena, puneți capacul și lăsați-le câteva ore. Vor deveni mai fragede.

Aceste chiftele de năut pot fi servite ca atare, ca aperitiv, sau cu diverse garnituri: legume coapte sau călite, piure, pilaf de orez sau hrișcă, piure, salate de legume sau verdețuri, sosuri.

Surse
1. Alimentația Optimă, Bulete de năut: http://alimentatiaoptima.ro/bulete-de-naut/
2. Nutrition and You, Chickpea nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/chickpea.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *