Continut Show
Fără îndoială, ghimbirul este unul din cele mai mediatizate alimente din lume. Deși pare un remediu natural și sigur, este totuși bine să știi ce contraindicații are ghimbirul înainte de a începe să îl consumi în scop terapeutic.
Pe lângă faptul că este folosit în bucătărie, la aromatizarea mâncărurilor, foarte multă lume îl prepară sub formă de ceai și îl administrează în diverse afecțiuni.
Utilizările sale medicinale datează de mii de ani. Vestea bună este că majoritatea beneficiilor sale au fost confirmate științific. Studiile chimice au arătat că acesta conține sute de compuși și metaboliți cu proprietăți curative și preventive.
Ce contraindicații are ghimbirul?
Înainte să iei ghimbir cu scopul de a preveni sau trata o anumită problemă de sănătate, este bine să discuți cu medicul sau farmacistul. Este posibil să nu primești aprobare, deoarece ghimbirul poate interacționa cu unele medicamente sau afecțiuni, precum:
– sângerări
– probleme de coagulare a sângelui
– diabet
– boli cardiovasculare
Este foarte important să ții cont de aceste lucruri, deoarece ghimbirul afectează modul de coagulare a sângelui. Astfel, dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui, este posibil să suferi de sângerări sau hemoragii.
Interacțiuni între ghimbir și alte plante
Experții recomandă evitarea consumului de ghimbir în paralel cu alte suplimente care afectează coagularea sângelui. Iată câteva exemple în acest sens:
• angelica
• capsicum (ardei iute)
• cuișoare
• usturoi
• ginkgo biloba
• castan sălbatic
• trifoi roșu
• palmierul pitic
• turmeric
• salcie
Ghimbirul poate reduce nivelul zahărului din sânge. Din acest motiv nu trebuie administrat împreună cu alte suplimente care au același efect, precum:
– crom
– acid alfa-lipoic
– gheara mâței
– schinduf
– gumă de guar
– ginseng panax
– psyllium
– ginseng siberian
Medicamente care interacționează cu ghimbirul
– Aspirină
– Plavix
– Diclofenac
– Voltaren
– Cataflam
– Ibuprofen
– Advil
– Motrin
– Naproxen
– Naprosin
– Anaprox
– Dalteparin
– Enoxaparin
– Lovenox
– Heparină
– Nifedipină
– Warfarină
– Cumadină
– Fenoprocoumon
– Antidiabetice
– Antihipertensive
– Metronidazol
Nu luați mai multe tipuri de suplimente cu ghimbir în același timp, pentru a nu depăși doza maximă.
Ghimbir – efecte secundare
În ciuda faptului că este considerat un aliment sigur, unele persoane pot experimenta unele efecte secundare:
– arsuri stomacale
– disconfort gastric
– diaree
– menstruații abundente
– iritații ale pielii (în urma aplicărilor externe)
În unele cazuri, pot să apară și reacții alergice la consumul de ghimbir. Sunați la numărul de urgență dacă aveți sângerări care nu se opresc sau simptome de șoc anafilactic: mâncărimi, dificultăți respiratorii, umflarea feței, a limbii, a buzelor sau a gâtului.
Citește și: Ceaiul de ghimbir – beneficii, utilizări, contraindicații
Ce beneficii are ghimbirul?
Cei mai importanți sunt gingerolii și shogaolii, care se acumulează în tractul gastrointestinal. Nu este de mirare de ce ghimbirul este atât de eficient în combaterea senzației de greață și prevenirea cancerului de colon.
Cercetările în vitro au raportat că are proprietăți antioxidante puternice și antiinflamatoare. Ghimbirul suprimă acțiunea enzimelor pro-inflamatorii. Cu toate acestea, rezultatele privind eficiența sa în dureri și umflăturile cauzate de artrită nu sunt încă destul de concludente.
Cel mai des este utilizat în greață și vărsături, atât la persoanele obișnuite, cât și la femeile însărcinate, bolnavii de cancer care fac chimioterapie și persoanele care trec prin intervenții chirurgicale.
Alte beneficii demonstrate științific sunt: scăderea colesterolului, îmbunătățirea metabolismului lipidelor, prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului.
Ghimbirul este folosit în multe alte afecțiuni și probleme de sănătate, care nu au fost încă studiate:
– amețeală
– dureri menstruale
– artrită
– rău de mișcare, rău de mare, rău de dimineață
– scădere în greutate
– insuficiență respiratorie
– stomac deranjat
– migrene
– dureri musculare după exerciții fizice
– artrită reumatoidă
– dificultăți la înghițire
– inapetență
– simptome de răceală
FDA nu a aprobat utilizarea ghimbirului în scop terapeutic. Această situație se aplică și în cazul altor suplimente alimentare sau suplimente din plante. Cu atât mai mult este indicat să nu îl folosim ca înlocuitor la medicamentele prescrise de medic.
Ghimbirul în sarcină
Studiile pe șobolani au arătat că extractul de ghimbir (1000 mg/kg corp) este bine tolerat pe perioada sarcinii. Nu au fost semnalate efecte adverse.
Potrivit datelor din cercetările recente, ghimbirul poate fi sigur în sarcină, fiind asociat cu efecte secundare destul de limitate.
Cu toate acestea, este mai bine să eviți ghimbirul și alte suplimente dacă ești gravidă sau alăptezi.
Acestea nu sunt toate efectele secundare ale ghimbirului. Lista poate fi mai lungă. De aceea este bine să te informezi temeinic înainte, pentru a cunoaște contraindicațiile la ghimbir și la alte suplimente populare.
[products ids=”5294, 7594″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]
Bibliografie:
1. Ann M. Bode and Zigang Dong, Chapter 7The Amazing and Mighty Ginger, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
2. Drugs.com, Ginger: https://www.drugs.com/mtm/ginger.html
Pentru boala de reflux esofagian+ hernie hiatala este indicat ghimbirul?