CREMĂ de ALUNE și CACAO – benefică pentru CREIER și INIMĂ

Crema de alune de padure si cacao

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Cremele pe bază de alune de pădure și cacao nu sunt doar delicioase, ci și sănătoase. Unele studii epidemiologice au arătat că aceste două ingrediente au efecte benefice la nivel cardiovascular.

Cercetătorii italieni au realizat un studiu pe o cremă tartinabilă de alune și cacao pe fumători. Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a consumat 60 g de cremă pe zi, iar celălalt grup lapte cu ciocolată (cu un conținut de 35% cacao).

BENEFICIILE CONSUMULUI DE CACAO ȘI ALUNE DE PĂDURE

După consumul cremei de alune cu cacao, nivelurile de polifenoli totali și de vitamina E au crescut semnificativ. Aceste modificări nu au fost sesizate și la celălalt grup. Rezultatele au arătat că acest produs ajută la dilatarea arterială prin reglarea stresului oxidativ la fumători.

Un alt studiu a arătat că consumul de cacao sau ciocolată îmbunătățește rezistența la insulină și dilatarea mediată de flux, scade tensiunea arterială diastolică și colesterolul. Aceste beneficii se datorează compușilor flavan-3-oli din cacao.

Și alunele de pădure au efecte benefice asupra inimii prin acțiunea modulatoare asupra profilului lipidelor și a statusului oxidativ/antioxidant. Un studiu a arătat că alunele de pădure îmbunătățește protecția celulelor ADN și,rezistența la stresul oxidativ la persoanele (copii și adolescenți) cu hiperlipidemie.

Consumul regulat de fructe oleaginoase (alune, nuci) îmbunătățește profilul grăsimilor din sânge și scade riscul cardiovascular asociat cu hiperlipidemia.

Cercetătorii iranieni au descoperit că alunele de pădure îmbunătățesc memoria și reduc comportamentul anxios la șobolani, și ameliorează inflamația neuronală. Ca supliment alimentar susțin îmbătrânirea sănătoasă și pot ajuta în tratamentul bolii Alzheimer.

CREMĂ DE ALUNE ȘI CACAO – REȚETĂ

În comerț există numeroase tipuri de creme tartinabile pe bază de alune de pădure și cacao. Alegeți un sortiment cu o concentrație cât mai mică de zahăr și un nivel mare de cacao.

Puteți prepara un astfel de deliciu și în casă. Alunele de pădure rumenite în cuptor se pun într-un prosop și se freacă pentru a elimina cojile. Se pun în blender și se mixează circa 8-10 minute, până se transformă într-un unt.

Se adaugă puțină sare, esență de vanilie și pudră de cacao sau carob (pudră de roșcove). Se mixează până la omogenizare. Pasta se poate servi pe pâine. Alunele de pădure pot fi înlocuite în această rețetă cu miez de nucă sau migdale.

[products ids=”6638, 4793, 7562, 7716, 7536, 7376″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Loffredo L, Perri L, Battaglia S, Nocella C, Menichelli D, Cammisotto V, Novo M, Carnevale R1, Violi F, „Hazelnut and cocoa spread improves flow-mediated dilatation in smokers”, articol publicat în International and Emergency Medicine. 2018 Dec;13(8):1211-1217, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30030699
2. Hooper L, Kay C, Abdelhamid A, Kroon PA, Cohn JS, Rimm EB, Cassidy A, „Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials”, articol publicat în American Journal of Clinical Nutrition. 2012 Mar;95(3):740-51, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28439881
3. Guaraldi F, Deon V, Del Bo’ C, Vendrame S, Porrini M, Riso P, Guardamagna O, „Effect of short-term hazelnut consumption on DNA damage and oxidized LDL in children and adolescents with primary hyperlipidemia: a randomized controlled trial”, articol publicat în Journal of Nutritional Biochemistry. 2018 Jul;57:206-211, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29753234
4. Deon V, Del Bo’ C, Guaraldi F, Abello F, Belviso S, Porrini M, Riso P, Guardamagna O, „Effect of hazelnut on serum lipid profile and fatty acid composition of erythrocyte phospholipids in children and adolescents with primary hyperlipidemia: A randomized controlled trial”, articol publicat în Clinical Nutrition. 2018 Aug;37(4):1193-1201, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606702
5. Bahaeddin Z, Yans A, Khodagholi F, Hajimehdipoor H, Sahranavard S, „Hazelnut and neuroprotection: Improved memory and hindered anxiety in response to intra-hippocampal Aβ injection”, articol publicat în Nutritional Neuroscience. 2017 Jul;20(6):317-326, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188407/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *