Cum să facem deosebirea între RĂCEALĂ și ALERGIE (rinită alergică)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Strănutul frecvent, rinoreea excesivă și congestia nazală sunt simptome care apar atât în răceala comună cât și în alergiile de sezon care afectează nasul, precum rinita alergică. Ele sunt atât de asemănătoare încât este foarte ușor să le confundăm. Pentru a trata simptomele corect trebuie să știm să facem diferența dintre ele.

Răcelile, ca și alergiile respiratorii, sunt mai frecvente la schimbarea anotimpului, mai precis primăvara și toamna.

SIMPTOMELE  DE  RĂCEALĂ 

Pe lângă nas înfundat, strănuturi dese și secreții nazale, răcelile produc și alte simptome, precum durere în gât, tuse, dureri de cap și dureri musculare. Bebelușii și copiii mici pot dezvolta de regulă și febră în cadrul unui episod de răceală.

Durata unei răceli obișnuite este de circa 3 zile. Însă majoritatea simptomelor durează 1 săptămână. La copii, vârstnici și fumători, simptomele pot fi mai severe și pot dura până la 2 săptămâni. Secrețiile nazale sunt de regulă groase și au o culoare galbenă sau verde.

SIMPTOME  DE  ALERGIE

În cazul unei alergii de sezon, precum rinita alergică, strănuturile apar sub formă de avalanșă. Pe lângă congestia nazală, pacientul acuză pierderea mirosului și mai ales mâncărimi la nivelul nasului, ochilor și gurii. La copiii alergici, simptomul cel mai specific este frecare nasului cu mâna.

Expunerea prelungită la factorul alergenic poate duce la înrăutățirea simptomatologiei: tuse, înfundarea urechilor, dureri în gât, oboseală, dureri de cap, ochi umflați.

Semnele unei reacții alergice care necesită atenție medicală urgentă sunt: umflarea sau înroșirea pielii, gâtului sau gurii, tuse, respirație șuierătoare, respirație scurtă, amețeală, palpitații, dificultăți la înghițire, vedere încețoșată.

Alergiile sunt mai frecvente primăvara, vara și toamna. Pot fi asociate cu apariția polenului sau a mucegaiului. Au tendința de a recidiva în aceeași perioadă a anului. Simptomele de alergie pot dura săptămâni întregi sau atâta timp cât persoana este expusă la alergenul respectiv.

Spre deosebire de secrețiile nazale cauzate de răceală, cele provocate de rinită alergică sunt limpezi și subțiri, dar pot deveni groase și cu tentă verde sau galbenă.

CAUZELE RĂCELILOR ȘI ALERGIILOR

Potrivit American Lung Association, răcelile pot fi declanșate de unul din 200 de virusuri diferite. 10-40% dintre răceli sunt cauzate de rinovirus.

Răceala comună este contagioasă. Se poate răspândi prin inhalarea picăturilor infectate (strănut, tuse) sau prin atingerea unei suprafețe infectate, precum mânerul ușilor.

Simptomele de rinită alergică se declanșează prin respirarea sau ingerarea unei substanțe la care persoana este alergică: polenuri din aer, din flori, copaci și ierburi, acarieni de praf, pielea sau saliva animalelor cu blană, mucegai, arahide, nuci, lapte sau ouă. Substanțele alergenice declanșează eliberarea histaminei în corp, o substanță care provoacă o reacție alergică.

Cantitatea de polen este mai mare în zilele caniculare, uscate sau cu vânt. Pentru reducerea riscului de alergii, stați în casă în aceste perioade. Rinita alergică se moștenește din familie. Pentru prevenirea răcelilor, este important să vă spălați pe mâini cu săpun și apă, cel puțin 20 de secunde. Un produs natural eficient împotriva răcelilor este Biosept (antiviral natural).

[products ids=”11192, 11194, 3831″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Sursă: LEONAURA RHODES, „Cold vs. Allergies: What’s the Difference?” – articol publicat în Cold vs. Allergies: What’s the Difference? pe site-ul University News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/eyes-ears-nose-throat/cold-vs-allergies-whats-the-difference/

1 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *