Cum să faci BUDINCĂ din semințe de CHIA (rețetă + beneficii)

Semințele de chia sunt apreciate de dieteticieni pentru conținutul nutrițional extrem de divers și bogat. Conțin cantități mari de Omega-3 (acid alfa-linoleic). Sunt de asemenea surse bune de:

proteine vegetale
fibre (benefice pentru sistemul digestiv, controlul nivelului de colesterol și diabetului și prevenirea cancerului)
antioxidanți cu efect protector asupra inimii și ficatului, anticancerigen și anti-îmbătrânire (fenoli, acid clorogenic, acid cafeic, miricetină, quercetină, kaempferol)
vitamine (vitaminele A, C, E, B)
– minerale și oligoelemente (cupru, potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, seleniu, zinc)

Budinca de seminte chia – reteta si beneficii

BUDINCĂ DIN SEMINȚE DE CHIA – REȚETĂ

Ingrediente

• 60 g de semințe de chia
• 120 ml de lapte vegetal (sau apă)
• 5 curmale

Preparare

Pentru a prepara această budincă, puteți folosi orice fel de lapte vegetal, însă cele mai bune variante sunt laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de orez.

Dacă nu aveți în casă lapte vegetal, puteți folosi doar apă simplă.

Mixați curmalele (hidratate în apă) cu laptele sau apa, folosind un blender sau un robot. Trebuie să obțineți o pastă fină. Aceasta va fi îndulcitorul natural al budincii.

Amestecați pasta de curmale cu semințele de chia într-un bol și lăsați-le să stea 10 minute pentru a se umfla. Veți vedea că semințele au absorbit lichidul și s-au transformat într-o masă gelatinoasă.

Dacă nu aveți curmale, puteți îndulci budinca natural cu miere, sirop de agave sau stevia rebaudiana. În acest caz, hidratați semințele de chia direct în lapte, amestecați și lăsați să stea până se umflă.

SEMINȚELE DE CHIA – BENEFICII

Consumul semințelor chia este benefic în numeroase afecțiuni:

– diabet
– dislipidemie (nivel crescut de grăsimi în sânge)
– hipertensiune arterială
– inflamații
– prevenirea cheagurilor de sânge
– constipație
– depresie, anxietate
– dureri
– creșterea imunității

Bibliografie:
1. Teoh SL, Lai NM, Vanichkulpitak P, Vuksan V, Ho H, Chaiyakunapruk N. Clinical evidence on dietary supplementation with chia seed (Salvia hispanica L.): a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2018 Apr 1;76(4):219-242: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29452425
2. Ligia Pop, Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta: https://ligiapop.com/2012/08/07/semintele-de-chia-miracolul-aflat-intr-o-samanta/
3. Rahman Ullah, M. Nadeem,corresponding author A. Khalique, M. Imran, S. Mehmood, A. Javid and J. Hussain. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food and Science Technolology. 2016 Apr; 53(4): 1750–1758: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/
4. Nutrition and You, Chia seeds nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/Nutrition-facts-blog.html

[products ids=”4807, 7500, 7266, 6286, 6266, 5582, 6490″ orderby=”date” columns=”7″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *