Dieta mediteraneană, pește și post intermitent, reduc riscul de infarct

Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, ar trebui să vă concentrați asupra dietei mediteraneene, cu accent pe consumul de pește, potrivit unui nou studiu. Pentru a crește beneficiile, trebuie să fie asociat cu postul intermitent.

Beneficiile bucătăriei mediteraneene sunt bine cunoscute. A fost desemnată cea mai bună dietă pentru 2020 de un grup de experți, la începutul acestui an. Este deosebit de eficientă și împotriva bolilor cardiovasculare, potrivit cercetărilor din Journal of American College of Cardiology

 

Boala cardiovasculară: o dietă bazată pe plante, dar nu numai

Pentru autorii cercetării, dieta mediteraneană – bogată în legume și ulei de măsline – nu este singurul element în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Cel mai bine este să o combinați cu pește și fructe de mare.

„Deși oamenii sunt omnivori și pot trăi consumând o multitudine de alimente, dieta sănătoasă ideală rămâne o dilemă pentru mulți oameni”, a spus dr. James H. O’Keefe, director al Departamentului de Cardiologie Preventivă de la Saint Luke’s Mid America Heart Institute și autorul principal al studiului. „Dietele bogate în alimente vegetale reduc riscul bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, veganismul este dificil de urmat și poate duce la deficiențe nutritive severe. Pe de altă parte, mulți oameni din culturile occidentale moderne consumă prea multă carne, în special cărnile foarte procesate de la animale crescute în condiții inumane. Propunem dieta pesco-mediteraneană ca soluție la această “dilemă omnivoră” cu privire la ce să mănânci”, continuă el.

Printre altele, o meta-analiză a cinci studii nutriționale a constatat că mortalitatea cauzată de bolile coronariene a fost cu 34% mai mică la persoanele care consumau diete pe bază de pește comparativ cu consumatorii de carne. Alimentele care alcătuiesc dieta pesco-mediteraneană sunt prezentate în detaliu în prezentarea noastră.

Post intermitent, pentru a spori efectele

Acordarea atenției asupra compoziției meselor nu este singura modalitate de a reduce riscul de infarct. Contează și orele la care mănânci. Se recomandă postul intermitent, care constă în limitarea aportului zilnic de calorii în timpul zilei. De exemplu, cu 16: 8, una dintre formele de tendință, este posibil să te alimenteze doar o dată la 8 ore. În restul de 16 ore, adepții pot bea doar lichide.

Studiile au arătat că postul ajută la limitarea inflamației și a nivelului de insulină, deoarece organismul este obligat să ardă glucoza stocată și acizii grași pentru a funcționa.

„Strămoșii noștri nu au avut acces la o cantitate nelimitată de alimente pe tot parcursul anului. De asemenea, nu au mâncat trei mese mari zilnic, plus gustări. Concentrați-vă pe alimente întregi proaspete, precum și pește, are multe beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Dieta pesco-mediteraneană cu o dietă zilnică limitată în timp este o dietă cardioprotectoare ideală.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *