DIETĂ pentru scăderea TRIGLICERIDELOR

Dietă pentru scăderea trigliceridelor

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Se știe deja că nivelurile crescute de colesterol sunt asociate cu evenimente cardiovasculare. Însă mai există o clasă de lipide abundente în corp, care au fost descoperite în placa aterosclerotică. Acestea sunt trigliceridele.

Studiile observaționale recente au demonstrat că o concentrație mare de trigliceride este asociată cu un risc cardiovascular crescut în viitor.

TRIGLICERIDELE MARI – LA FEL DE PERICULOASE CA ȘI COLESTEROLUL MARE

O meta-analiză din 1996 a arătat că creșterea trigliceridelor plasmatice a determinat creșterea riscului de boli de inimă coronariene, chiar și după ajustarea nivelurilor de colesterol.

Controlul trigliceridelor trebuie să fie așadar la fel de important ca cel al colesterolului în prevenirea bolilor cardiovasculare. University Health News Daily susține că acest lucru se poate realiza prin adoptarea unei diete sănătoase.

BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE

Cercetările sugerează că anumite alimente și regimuri alimentare au capacitatea de a reduce trigliceridele în mod natural. De pildă, un studiu efectuat pe 1,5 milioane de adulți sănătoși, a arătat că dieta mediteraneană scade riscul de boli cardiovasculare, de mortalitate cardiovasculară, de cancer și mortalitate din cauza cancerului.

Mai mult, acest tip de dietă diminuează riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

Dieta mediteraneană este modelată după obiceiurile alimentare practicate în regiunile din sudul Europei care înconjoară Marea Mediterană, în special în insula Creta din Grecia. În acest zone, ratele bolilor de inimă sunt mai mici.

A urma o dietă cu specific mediteranean înseamnă să consumi mai multe fructe și legume proaspete, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase.

PLAN DE DIETĂ PENTRU SCĂDEREA TRIGLICERIDELOR 

O cercetare de la Universitatea din Michigan Health System a arătat că dieta mediteraneană poate fi adaptată astfel încât și americanii (și nu numai) să o poată adopta ușor, respectând următoarele principii de bază:

• Să consume o porție sau mai mule de verdețuri și legume cu frunze închise la culoare, precum spanac, broccoli sau mazăre verde.

• Să consume cel puțin o dată pe zi usturoi, ceapă sau praz.

• Să folosească cel puțin 1 lingură de plante aromatice pe zi, precum pătrunjel, busuioc, mărar, salvie sau mentă.

• Să consume una sau mai multe porții de legume roșii pe zi, precum tomate, sos de tomate sau salsa.

• Să consume o porție sau mai multe de legume portocalii pe zi, precum morcovi, ardei grași sau dovleac.

• Să consume zilnic una sau mai multe porții de alte legume: castraveți, fasole verde, anghinare.

• Să consume 1+ porții zilnice de fructe bogate în vitamina C, precum lămâi, portocale, căpșuni, mango.

• Să includă 1+ porții de alte fructe în dieta zilnică, precum mere, banane și struguri.

• Să consume 8-10 porții zilnice de alimente bogate în acizi grași mononesaturați, precum măsline Kalamata și ulei de măsline, alune de pădure sau ulei de alune, avocado, nuci și semințe (sau uleiuri din acestea, ex. ulei de semințe de in).

• Să consume cu moderație grăsimi sărace în grăsimi mononesaturate, precum ulei de porumb, margarină, tahini, semințe de susan, muguri de pin.

O astfel de dietă va ajuta cu siguranță la scăderea nivelului grăsimilor din sânge și la îmbunătățirea energiei, vitalității și a stării generale de sănătate. Dieta mediteraneană a fost votată de mai multe ori de experți drept cel mai sănătos model de alimentație.

[products ids=”7768, 5104, 5086, 4950, 4791″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Wiesner P, Watson KE, „Triglycerides: A reappraisal”, articol publicat în jurnalul Trends in Cardiovasular Medicine. 2017 Aug;27(6):428-432, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28438398
2. K.E.L Harchaoui, M.E Visser, J.J.P Kastelein, E.S Stroes, and G.M Dallinga-Thie, „Triglycerides and Cardiovascular Risk”, articol publicat în jurnalul Current Cardiology Reviews. 2009 Aug; 5(3): 216–222, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822144/
3. JAMI COOLEY, „Triglyceride Diet: Going Greek to Reduce Triglycerides Naturally”, articol publicat pe site-ul University Health News Daily în HEART HEALTH: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/going-greek-to-reduce-triglycerides-naturally/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *