Extractul de TĂMÂIE reduce DURERILE și combate BOLILE INFLAMATORII

Tămâia folosită în scop medicinal este comercializată în magazinele de profil naturist sub numele de Boswellia serrata, sau „extract de arbore de tămâie”. Se găsește sub formă de capsule sau ulei esențial.

Rășina de Boswellia este folosită în cultul religios din cele mai vechi timpuri, datorită miresmei sale profunde și a efectului liniștitor.

TĂMÂIA – PROPRIETĂȚI

În medicina tradițională, a fost utilizată îndeosebi ca agent antiinflamator. Conține monoterpeni, diterpeni, triterpeni, acizi triterpenici tetraciclici, acid beta-boswellic, acid acetil beta-boswellic și alții asemănători. Aceștia inhibă enzimele pro-inflamatorii.

Cel mai puternic dintre ei este acidul 11-keto-beta-boswellic, care inhibă 5-lipoxigenaza – o enzimă responsabilă pentru apariția inflamației în corp.

Spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, care accelerează daunele articulare în bolile artritice, acizii boswellci previn degradarea țesuturilor.

Tămâia are efecte diaforetice, astringente, diuretice și stimulente hepatice.

ÎN CE AFECȚIUNI ESTE UTIL EXTRACTUL DE TĂMÂIE

Practicanții medicinei indiene tradiționale descriu efectele benefice ale acestei rășini în tratarea reumatismului și artritei, precum și a altor afecțiuni:

– diaree, dizenterie, impetigo (pecingine), furuncule, febră, boli de sânge și de piele, afecțiuni cardiovasculare, afte bucale, bronșită, astm, tuse, icter, hemoroizi, boala sifilitică, menstruații neregulate, secreții vaginale, căderea părului.

Studiile științifice moderne au demonstrat acțiunea puternic antiinflamatoare a extractului de Boswellia serrata și utilizările sale în artrită și nivel crescut de grăsimi în sânge (colesterol, trigliceride), ateroscleroză.

Ajută la ameliorarea durerilor datorită proprietăților sale analgezice. Totodată, are efecte hepatoprotectoare (protejează ficatul).

Studiile clinice au arătat că Boswellia îmbunătățește simptomele pacienților cu osteoartrită și artrită reumatoidă.

Un studiu realizat în India arată că extractul de Boswellia poate reduce durerea și ameliora semnificativ funcția articulațiilor genunchiului. În unele cazuri, ameliorarea durerii a survenit în numai 7 zile de la administrarea extractului de tămâie.

Cercetătorii au studiat efectele tămâii în combinație cu alți agenți antiinflamatori, precum ghimbir și turmeric.

CAPSULE CU TĂMÂIE – INDICAȚII TERAPEUTICE

Capsulele cu extract de Boswellia susțin sănătatea articulațiilor, tendoanelor, mușchilor și ligamentelor. Pot fi administrare ca adjuvant în:

– reumatism cronic degenerativ (artroză, gonartroză, coxartroză, spondiloză)
– poliartrită reumatoidă
– periatrită scapulo-humerală
– dureri musculare
– nevralgii
– colită ulcerativă, boala Crohn
– astm bronșic
– tumori cerebrale

 

Capsulele cu extract de arbore de tămâie de la Raab au un conținut ridicat de acizi boswellici (65%). Se pot lua câte 2 capsule pe zi, cu 1 pahar de apă, înainte sau după masă.

Sursă:
M. Z. Siddiqui. Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309643/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *