O treime din CANCERE ar putea fi evitate printr-o DIETĂ sănătoasă

Nu doar cancerul, ci majoritatea bolilor sunt influențate de ceea ce mâncăm și de felul în care trăim. Viciile și excesele au un impact negativ asupra stării generale de sănătate, precum și asupra relațiilor de familie, asupra activității profesionale și a statusului social.

Un studiu apărut în British Medical Journal a analizat cât de mult contează dieta în prevenirea bolilor canceroase. Cercetătorii au dorit să identifice posibile asocieri între consumul de produse ultra-procesate și riscul de cancer.

Studiul a fost unul de cohortă, la care au participat 104.980 de persoane cu vârsta medie de 42,8 ani. A fost urmărit consumul a 3.300 tipuri de alimente diferite, categorisite în funcție de gradul lor de procesare industrială.

Rezultatele au arătat o legătură între consumul de alimente ultra-procesate și un risc mai mare de cancer la sân (739 de cazuri) și de cancer în general (2.228 de cazuri).

O creștere de 10% a proporției de alimente ultra-procesate în dietă a fost asociat cu o creștere statistică de 12% a riscului de cancer în general și cu 11% a riscului de cancer mamar.

Aceste rezultate au rămas semnificative din punct de vedere statistic după ajustarea unor markeri privind calitatea nutrițională a dietei (aportul de grăsimi, de sare/sodiu și carbohidrați).

Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, circa o treime din cele mai comune cancere din lume ar putea fi evitate prin schimbarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările dezvoltate.

În ultimii ani, stilul alimentar din multe țări s-a schimbat dramatic, în mod negativ, din cauza creșterii producției și consumului de alimente ultra-procesate. Aceste produse sunt supuse unei procesări fizice și chimice diverse, cu scopul de a le îmbunătăți gustul, de a le mări durata de viață, siguranța și gradul de accesibilitate.

Studiile realizate în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Noua Zeelandă și Brazilia arată că produsele ultra-procesate constituite circa 25-50% din aportul zilnic de energie.

Cu fiecare creștere de 10% a consumului de calorii din alimente ultra-procesate are loc o creștere de 11% a riscului de cancer. Iar acest lucru este extrem de îngrijorător.

Produsele procesate conțin foarte multe grăsimi saturate, zahăr și sarea adăugate, și un conținut redus de vitamine și de fibre – care afectează flora intestinală și implicit riscul de cancer.

Metodele de procesare duc la formarea de compuși cu potențial cancerigen, precum acrilamidă, amine heterociclice și hidrocarburi policiclice.

Ambalajele acestor produse pot conține de asemenea compuși cancerigeni (ex. bisfenol A.) care se infiltrează în produs în timpul preparării sau a depozitării lor. Și unii aditivi pot fi cancerigeni, precum nitratul de sodiu.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că este extrem de important să reducem pe cât posibil consumul de produse procesate, bogate în E-uri, pentru reducerea riscului de cancer.

Din categoria produselor procesate fac parte: pâinea ambalată, gustările dulci, sărate sau condimentate, deserturile industrializate, băuturile răcoritoare cu zahăr, produse din carne cu sare și nitriți, supe și alte preparate instant, preparate congelate și alte produse bogate în grăsimi, uleiuri hidrogenate, amidon modificat, zahăr și îndulcitori artificiali, potențatorii de gust, emulsifianții, umectanții și alți aditivi cosmetici.

Așadar, mâncați cât mai natural, cât mai multe fructe, legume, cereale integrale.

Sursă: Natural Medicine Journal, Processed Foods Increase Risk of Cancer
How much cancer risk can be attributed to diet? https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2018-12/processed-foods-increase-risk-cancer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *