Întărirea IMUNITĂȚII la copii pe căi naturale

Atunci când funcționează optim, sistemul nostru imunitar reușește să combată acele microorganisme care cauzează boli, precum bacteriile, virusurile, fungii și paraziții.

Copiii sunt expuși zilnic la acești patogeni, din cauza mediului în care își petrec timpul: grădiniță, școală. Cei cu un sistem imunitar puternic se îmbolnăvesc mai rar, însă cei cu imunitatea scăzută sunt mai vulnerabili și mai susceptibili la răceli, gripă și alte boli mai grave.

Expunerea la germeni nu este întotdeauna dăunătoare, ci chiar favorabilă, deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar. Bolile copilăriei, precum vărsatul de vânt sau rujeola au tocmai acest scop, de a întări imunitatea.

Prevenția este cel mai important mijloc de consolidare a imunității unui copil și de evitare a tratamentelor dăunătoare cu antibiotice sau alte medicamente tari.

METODE DE ÎNTĂRIRE A IMUNITĂȚII LA COPII

Întărirea imunității unui copil începe imediat după sarcină, prin alăptarea la sân. Ea continuă apoi cu o alimentație sănătoasă, cât mai naturală. Părinții trebuie să le asigure copiilor un mediu non-toxic, evitând pe cât posibil utilizarea produselor chimice și a radiațiilor.

Între nutrienții-cheie pentru stimularea sistemului imunitar se numără vitaminele A, C i E, acizi grași, manganul, seleniul, zincul, cuprul, fierul, sulful și magneziul. Aceștia se pot găsi în fructe și legume proaspete, în cerealele integrale, în nuci, semințe și leguminoase.

Copiii nu trebuie hrăniți cu produse procesate sau rafinate din comerț (bogate în zahăr și făină albă), deoarece acestea slăbesc imunitatea.

Zahărul reduce numărul celulelor albe din sânge – un indicator al rezistenței imune. Rolul lor este de a distruge germenii cauzatori de boli. Din acest motiv mulți copii se îmbolnăvesc după o petrecere la care au consumat multe dulciuri.

Vitamina C și echinacea, administrate cu câteva zile înainte și câteva zile după un astfel de eveniment ar putea preveni instalarea unei infecții.

Părinții trebuie să-și educe de mici copiii să prefere fructele în locul zahărului și al dulciurilor cu mult zahăr. Sau pot folosi stevia, green sugar, miere sau alți îndulcitori naturali la prepararea deserturilor.

Suplimentele cu probiotice sunt de asemenea utile, mai ales în cazul copiilor care au primit multe antibiotice, sau suferă deseori de infecții ORL, diaree, constipație, alergii alimentare, eczeme, infecții virale intestinale sau candidoze.

Probioticele sunt bacterii bune care combat bacteriile dăunătoare și ajută la întărirea imunității. Alimentele bogate în probiotice sunt kefirul, iaurtul, laptele bătut și murăturile.

Petrecerea timpului în aer liber, mai ales vara, este o altă cale simplă de a întări imunitatea unui copil. Aproape fiecare celulă din corp are nevoie de vitamina D, îndeosebi sistemul imunitar. Expunerea la razele soarelui ajută corpul să producă această vitamină.

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu boli autoimune – precum diabetul de tip 1 și boala intestinală inflamatorie.

Uleiurile esențiale de eucalipt și oregano pot fi difuzate în casă datorită proprietățile lor antibacteriene, imunomodulatoare și energizante.

BORCANUL COPIILOR VESELI… ȘI PUTERNICI

Un produs natural foarte bun pentru întărirea imunității la copii este „Borcanul copiilor veseli”. Acesta conține un amestec de plante, fructe, uleiuri, semințe și miere, care ajută la buna funcționare a sistemului nervos, tonifierea organismului și o mai bună protecție împotriva bolilor:

– polen
– păstură
– lăptișor de matcă
– miere
– goji
– caju
– caise
– scorțișoară

Copiii peste 1 an pot primit câte 1 linguriță pe zi, dimineața. Se face o pauză de 20-30 de minute până la masă.

[products ids=”10334, 3681, 10098, 9950, 3609, 3412″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]
Produsul nu este recomandat copiilor mai mici de 1 an, nici copiilor diabetici sau alergici la produsele apicole sau la oricare din ingredientele sale. Se păstrează în frigider. Rezistă 4 luni de la deschidere.

Surse:
1. Pathways to family wellness, STRENGTHENING YOUR CHILD’S IMMUNE SYSTEM: http://pathwaystofamilywellness.org/Children-s-Health-Wellness/strengthening-your-childs-immune-system.html
2. Dr. Will Cole, 8 Ways To Naturally Boost Your Child’s Immune System: https://drwillcole.com/8-ways-to-naturally-boost-your-childs-immune-system/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *