Legătura dintre OBOSEALĂ și TIROIDĂ

Oboseala este unul din cele mai comune simptome ale unei afecțiuni tiroidiene. Hormonii tiroidieni au o influență puternică asupra creierului, inimii, metabolismului, digestiei, părului, pielii și părului.

Întrucât tiroida reglează un număr mare de sisteme și procese din corp, nu este de mirare că atunci când această glandă nu funcționează optim, nimic în corp nu merge bine.

Oboseala pe care o cauzează o afecțiune tiroidiană nu seamănă cu oboseala pe care o simțim atunci când nu dormim o noapte sau când trecem printr-o perioadă stresantă.

Această oboseală se manifestă printr-o stare de epuizare constantă, debilitantă, care afectează capacitatea de îndeplinire a sarcinilor zilnice.

Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă pot simți nevoia să doarmă în fiecare zi la amiază pentru a putea rezista până seara, iar după o noapte întreagă de somn, se trezesc neodihnite, cu creierul încețoșat.

Oboseala este un simptom specific hipotiroidismului, care apare ca urmare a scăderii producției hormonului tiroidian. Această afecțiune cauzează cel mai des amorțirea oaselor.

Oboseala se poate instala brusc sau treptat, cauzând nevoia de a dormi în timpul zilei, iar dimineața mai mult decât în mod normal.

Și persoanele care suferă de hipertiroidism (creșterea excesivă a producției de hormon tiroidian) pot experimenta oboseală. În acest caz, oboseala se datorează insomniei, anxietății sau tulburărilor de somn provocate de hipertensiune arterială, puls crescut, diaree, tremur.

Alte cauze ale oboselii, asociate cu o tulburare tiroidiană sunt:

– depresia
– apneea de somn
– anemia
– lipsa de fier
– fibromialgia (frecventă la persoanele cu tiroidită autoimună)

Unele persoane au observat o ameliorare a stării de oboseală prin renunțarea la zahăr și la alte produse procesate (rafinate).

 

Surse bibliografice:

1. Very Well Health, The Connection Between Fatigue and Thyroid Disease: https://www.verywellhealth.com/thyroid-disease-fatigue-3233188
2. Dr. Will Cole, 6 Underlying Thyroid Issues That Could Be Causing Your Fatigue, Weight Gain + Health Issues: https://drwillcole.com/6-hidden-thyroid-problems-explain-fatigue-weight-gain-health-issues/

1 comments
  1. Stressul omoara tiroida….fericirea, meditatia, rugaciunea, evitarea persoanelor toxice, consumul moderat de carbohidrati (paine, dulciuri, patisserie prajeli, grasimi nesanatoase) accentueaza hipotiroidia, depunand grasime mai ales pe abdomen, fata,,,, dar cu ambitie, miscare, activitate fizica, lipsa dulciurilor si a fainoaselot, cat si un sport de Seleniu/Zinc,,,, poate echilibra nivelul hormonilor TIROIDIENI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *