MEDICAMENTELE care ameliorează simptomele de răceală și gripă cresc riscul de boli CARDIOVASCULARE

Medicamentele pentru raceala si gripa cresc riscul de boli cardiace

Răceala și gripa nu sunt afecțiuni grave, însă cei mai mulți oameni apelează la medicamente pentru ameliorarea simptomelor într-un timp cât mai rapid.

Trebuie să știm însă că multe din medicamentele pentru congestie, dureri corporale și alte simptome specifice răcelilor sunt asociate cu efecte secundare serioase.

Cele mai periculoase sunt antiinflamatoarele nesteroidiene și decongestionantele, despre care cercetătorii spun că dăunează sistemului cardiovascular.

Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc inflamația și durerea prin inhibarea unei enzime pro-inflamatorii (COX), însă ele produc și efecte negative. Prin inhibarea unei enzimei COX-2 din căptușeala vaselor de sânge, aceste medicamente afectează repararea leziunilor vaselor de sânge, relaxarea și coagularea.

La nivelul rinichilor, antiinflamatoarele influențează retenția de lichide și afectează tensiunea arterială și simptomele de insuficiență cardiacă.

Studii ample, realizate pe populații, au arătat că antiinflamatoarele nesteroidiene, precum cele folosite împotriva răcelii și gripei, cresc riscul producerii unui atac de cord sau accident vascular cerebral la persoanele fără un istoric de boli cardiace. La persoanele care au deja boli de inimă, riscul este mult mai mare.

Persoanele incluse în aceste studii au folosit aceste medicamente pe termen lung (peste o lună) din cauza durerilor cronice sau a altor afecțiuni inflamatorii. Este important de știut că riscul cardiovascular scade dacă antiinflamatoarele sunt folosite în dozele cele mai mici, cel mai puțin frecvent posibil și pe durate de timp cât mai mici.

La persoanele care nu suferă de boli cardiovasculare, utilizarea de Ibuprofen (Advil, Motrin) sau Naproxen (Aleve, Naprosin) pentru ameliorarea unor simptome (răceală, gripă, durere) nu produce probleme.

Persoanele care nu trebuie să consume deloc antiinflamatoare fără să consulte medicul sunt cele care:

– suferă de insuficiență cardiacă
– iau medicamente pentru subțierea sângelui (Warfarină, Rivaroxaban, Apixavan, Dabigatran)
– iau medicamente anti-plachetare (Aspirină, Clopidogrel (Plavix), Prasugrel, Ticagrelor
au avut recent un atac de cord, un accident vascular cerebral, angină sau operație de bypass a arterelor coronariene

Unele decongestionante precum Fenilefrina și Pseudofedrina afectează de asemenea sistemul cardiovascular prin constricția sau îngustarea vaselor de sânge.

Aceste medicamente reduc secreția nazală și elimină congestia, însă pot crește tensiunea arterială și ritmul cardiac – fiind așadar contraindicate persoanelor cu aceste probleme.

Cumpără de aici remedii naturale pentru răceală și gripă:

[products ids=”4503, 11021, 4445, 3843, 3831, 7911″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Sursă: Articol tradus din: Mark Benson, „Over-the-counter cold and flu medicines can affect your heart”, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/over-the-counter-cold-and-flu-medicines-can-affect-your-heart-2019032016220

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *