Metode naturale de PREVENIRE a unui ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Preocuparea pentru prevenirea unui accident vascular cerebral (AVC) este esențială pentru persoanele de vârsta a treia. Un program de viață sănătos poate contribui foarte mult la reducerea factorilor de risc asociați.

TIPURI DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Accidentele vasculare cerebrale sunt de două tipuri. Cel mai frecvent este accidentul vascular ischemic. Acesta se produce atunci când un cheag de sânge sau o bucată de placă se desprinde din pereții arteriali și se depune într-un vas de sânge din creier, tăind aprovizionarea cu sânge a acelei secțiuni din creier.

Celălalt tip de accident vascular cerebral este cel hemoragic (cu o incidență de 12%), care apare atunci când un vas de sânge provoacă scurgerea sângelui în creier.

Simptomele sunt similare în ambele tipuri de AVC, însă tratamentele sunt diferite. Accidentele ischemice se tratează cu medicamente care subțiază sângele și topesc cheagul de sânge. În cazul accidentelor vasculare hemoragice, medicamentele pentru subțierea sângelui pot accelera sângerarea, crescând astfel riscul de deces.

ABCD-ul PREVENIRII ACCIDENTELOR VASCULARE CEREBRALE

Dr. Susan Richards recomandă un plan natural pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, numit ABCD.

• A (verificarea tensiunii arteriale)

Hipertensiunea arterială reprezintă factorul de risc numărul 1 pentru AVC. Tensiunea arterială trebuie măsurată la ambele brațe, nu doar la un braț, deoarece un braț poate înregistra o valoare mai mică sau mai mare decât celălalt.

Diferența de 5 sau mai multe puncte ale tensiunii arteriale între cele două brațe poate fi semnul unor artere îngustate, predispuse la accidente vasculare.

• B (vitamine B)

Nivelurile crescute de homocisteină măresc riscul de accidente vasculare cerebrale. Ele pot fi reduse prin suplimentarea cu vitamine din complexul B, îndeosebi cu vitamina B6, acid folic și B12.

Potrivi Lancet, doar acidul folic singur poate reduce riscul unui AVC cu 18%. Homocisteina poate scădea și mai mult dacă pe lângă acid folic se administrează vitamina B6 și vitamina B12.

Pentru prevenirea unui AVC, dr. Susan recomandă următoarele doze zilnice:

– 2 mg de acid folic
– 25 mg de vitamina B6
– 400 mcg de vitamina B12

O altă vitamină importantă pentru scăderea nivelului plasmatic de homocisteină este betaina. Aceasta ajută la reducerea plăcii arteriale și la o mai bună absorbție a vitaminei B12. Se găsește în spanac, tărâțele de grâu și fructele de mare.

• C (catechine)

Catechinele sunt antioxidanți (flavonoide) cu un rol important în procesul de formare a plăcii arteriale și a cheagurilor de sânge. Acești compuși mențin arterele relaxate și deschise.

O sursă excelentă de catechine este mărul. Un studiu realizat pe o durată de 28 de ani a arătat că cei care consumă 2 mere pe zi au un risc mai mic de accident vascular ischemic cu 40%. Acest beneficiu se datorează atât catechinelor, cât și quercetinei, un alt flavonoide prezent în cantități bune în mere.

O altă sursă bună de catechine este ceaiul verde. Un studiu de 11 ani, realizat pe 40.000 de femei din Japonia, publicat în Journal of the American Medical Association, a arătat că 5 cești de ceai verde pe zi reduce riscul unui AVC cu 42 de procente și riscul de accident vascular ischemic cu 62 de procente. Dr. Susan recomandă cel puțin 2 cești de ceai verde pe zi.

• D (dietă)

Cel mai bun model de alimentație pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă în general este dieta mediteraneană. Ea presupune un consum redus de colesterol și grăsimi animale, și un aport crescut de acizi grași esențiali Omega-3, fructe și legume colorate.

Peștele gras (somonul, macroul) se consumă de cel puțin 2 ori pe săptămână. În 4 ani, dieta mediteraneană poate reduce riscul de AVC cu 60%.

[products ids=”10063, 10082, 3042, 3797, 10936, 10823″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Sursă: Dr. Susan Richards, „ How to prevent a stroke & other heart diseases “, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/how-to-prevent-a-stroke-other-heart-diseases/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *