Mierea de manuka – Cea mai scumpă și cea mai falsificată miere din lume

Mierea de manuka – rezultată din recoltarea nectarului de la arborele de manuka, plantă endemică pentru teritoriul Noii Zeelande – are extraordinare proprietăți vindicative. Asta o face însă extrem de costisitoare – potrivit specialistului consultat, Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației Asociațiilor Apicole din România (ROMAPIS), un kilogram costă sute de dolari, în funcție de an, concentrația de metilglioxal (substanță care indică puterea antibacteriană) etc. -, dar o și transformă în cel mai falsificat produs apicol din lume. Cum mierea de manuka a pătruns de ani buni și pe piața din România, vă oferim, mai jos, un material pe cât de util, pe atât de interesant.

Care este, concret, povestea mierii de manuka? Are, într-adevăr, calitățile despre care se vorbește? Ce o face atât de deosebită? De unde o pot achiziționa românii fără să ia țeapă? Cât costă un kilogram de miere Manuka? La toate aceste necunoscute ne-a răspuns, amabil, Constantin Dobrescu, vicepreședintele Federației Asociațiilor Apicole din România (ROMAPIS): „Spre deosebire de situația mierii românești, mierea de manuka este o lecție de marketing excelentă, care aduce avantaje (meritate) celor care o produc. Această miere este rezultatul culesului de nectar al albinelor din florile unui arbust care crește în Noua Zeelandă. Este dovedit științific că are calități speciale, fiind apreciată pentru proprietățile sale curative ca efectul anti-bacterian și cel antioxidant. Dar succesul acestui produs este, în primul rând, rezultatul unui marketing eficient în care promovarea corespunzătoare deține un loc important, alături de o atentă monitorizare a autenticității. Ceea ce este firesc, în condițiile în care producția mondială de 1.700 de tone se realizează în totalitate în Noua Zeelandă, dar pe piața globală se vând anual vreo 10.000 de tone de pretinsă miere de manuka”

Sfatul specialistului: „Cumpărați doar miere certificată de APMNZ”

Așadar este falsificată la scară mare! „Evident. De altfel, așa se întâmplă cu orice produs de calitate, căutat pe piață, dar și cu un preț pe măsură”, apreciază Constantin Dobrescu. Cât costă un kilogram de miere Manuka? Dl Dobrescu este pe fază: „Prețul de vânzare al mierii de manuka de origine certificată variază în funcție de calitate (existând un sistem bine structurat de evaluare a calităților curative al fiecărui produs pus pe piață). Prețul este, în orice caz, de ordinul sutelor de dolari/kg. Dacă sunt doritori, români dispuși să plătească aceste prețuri, cred că cel mai bine ar fi să se documenteze cu atenție înainte de a cumpăra. O garanție ar putea fi certificarea de către Asociația Producătorilor de Manuka din Noua Zeelandă (APMNZ)”.

Distruge microorganisme precum E. Coli

Ce beneficii ar putea avea introducerea în alimentație a mierii de manuka? Multe! Se spune că, dincolo de proprietățile curative specifice oricărui tip de miere – somn odihnitor și profund, tratarea eficientă a rănilor și a arsurilor superficiale etc. -, mierea de manuka îmbunătățește sănătatea orală prin împiedicarea formării plăcii bacteriene, implicit a cariilor. Ameliorează efectele devastatoare ale paradontozei, întărește imunitatea și previne infecțiile respiratorii și se constituie în remediu natural împotriva afecțiunilor gastro-intestinale. Mai mult, mierea de manuka ar fi foarte eficace în distrugerea unor microorganisme periculoase, cum ar fi: E. Coli, Staphilococus Aureus, Streptococus Fecalis etc.

Sursa : Evz.ro

[products ids=”3360, 3356, 3352,3349″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *