MIEREA și POLENUL reduc simptomele de MENOPAUZĂ

Beneficiile produselor apicole ne sunt de folos în toate etapele vieții, dar mai cu seamă în perioadele de boală, convalescență, debilitate, stres crescut, suprasolicitare fizică sau mentală, sau de tranziție (menopauză). Datorită conținutului bogat în nutrienți, ele pot ajuta la hrănirea, tonifierea și protejarea organismului.

Femeile cu cancer mamar aflate în perioada de menopauză și supuse tratamentelor antihormonale, trec printr-o serie de simptome neplăcute: bufeuri, valuri de căldură, căderea părului, probleme de memorie, depresie și tulburări de somn.

Cercetătorii germani au publicat un studiu în anul 2015 în Molecular and Clinical Oncoloy în care au arătat că polenul de albine poate ameliora simptomele de menopauză la pacientele care urmează un tratament cu Tamoxifen și inhibitori/inactivatori de aromatază. Deși acest tratament este eficient în prevenirea recidivării cancerului la sân, are o serie de efecte adverse pe care pacientele trebuie să le cunoască: bufeuri, risc crescut de osteoporoză și fracturi.

STUDIU

Cercetătorii au comparat efectele unui amestec de miere și polen cu efectele unui placebo (doar miere) pe un lot de 46 de paciente.

Rezultatele au arătat că atât amestecul de miere și polen a îmbunătățit simptomele, cât și mierea simplă. Diferențele nu au fost foarte mari.

28 din 41 de femei care au primit miere (adică un procent de 68,3%) au raportat îmbunătățiri ale simptomelor și 22 din 31 de femei care au primit miere cu polen au raportat îmbunătățiri (adică un procent de 70,9%).

Acest studiu confirmă faptul că mierea și polenul pot ameliora simptomele de menopauză la femeile cu cancer la sân care trec prin tratamente antihormonale.

Deși a fost folosită ca placebo, mierea a produs efecte la fel de bune ca și polenul. Mierea mărește eficacitatea polenului și îi îmbunătățește gustul. Unele paciente au raportat și alte efecte favorabile ale consumului de miere și/sau polen: reducerea căderii părului, îmbunătățirea tranzitului intestinal și reglarea tensiunii arteriale.

[products ids=”10050, 9509, 8023, 3720, 4623, 7949″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Flavonoidele din miere și polen au capacitatea de a preveni cancerul mamar, ceea ce înseamnă că aceste produse apicole pot fi recomandate și femeilor cu probleme menopauzale care nu au sau nu au mai avut cancer la sân.

Sursă: Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients. Molecular and Clinical Oncology. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486804/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *