NUTRIENȚI și SUPLIMENTE care afectează pozitiv FERTILITATEA

Potrivit datelor furnizate într-un studiu apărut în anul 2013 în Reproductive Biology and Endocrinology, circa 10-15% din cupluri se confruntă cu problema infertilității.

În prezent, această cifră poate să fie chiar mai mare. Cercetătorii spun că la femei, șansele de a concepe un copil sub vârsta de 30 de ani sunt mai mari (71%). După vârsta de 36 de ani, procentul este de 41%. Capacitatea de a menține o sarcină devine de asemenea problematică odată cu înaintarea în vârstă.

Nu trebuie să uităm că nașterea de prunci este un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu, și ea nu poate fi influențată în mod absolut de alegerile noastre. Cu toate acestea, există anumiți factori, pe lângă vârstă, care pot influența fertilitatea și sănătatea reproductivă, atât la femei, cât și la bărbați, precum: familia, alimentația, greutatea corporală, mișcarea fizică, stresul, expunerea la anumite condiții din mediu sau de la locul de muncă.

Sarcina trebuie purtată în cadrul unei familii normale, iar soții trebuie să acorde mai multă importanță laturii spirituale, precum și adoptării unui stil de viață cât mai sănătos și echilibrat, lipsit de vicii.

Consumul de tutun, droguri, alcool și cafeină are o influență negativă asupra fertilității. În același mod, un stil de viață sănătos poate avea un impact pozitiv.

NUTRIENȚI CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FERTILITATEA

O dietă variată și echilibrată este extrem de importantă pentru sănătatea întregului organism. Există însă anumiți nutrienți-cheie care pot afecta sănătatea reproductivă.

De pildă, studiile au arătat că o dietă bogată în carbohidrați, fibre, acid folic și licopen, fructe sau legume, este asociată cu o rată mai mare a fertilității. Consumul redus de proteine și grăsimi are de asemenea un efect benefic în acest sens.

Un alt grup de nutrienți care pot ajuta sunt antioxidanții, datorită rolului lor de combatere a radicalilor liberi. Vitamina E și seleniul sunt în mod deosebit importante.

Coenzima Q10 este un alt antioxidant care poate mări șansele de sarcină la femeile peste 35 de ani. Acesta acționează ca un catalizator esențial pentru crearea de energie la nivel celular. Nivelul lui scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.

DHA (acid docosahexaenoic) este un alt nutrient asociat cu creșterea producției de estrogen la femei. Acesta face parte din categoria acizilor grași esențiali Omega-3. Acționează ca un hormon precursor al testosteronului și estrogenului. Nu trebuie administrat în doze mari, deoarece poate avea efecte adverse.

L-arginina este un aminoacid care poate îmbunătăți răspunsul ovarian și șansele de sarcină.

Glutaționul este un antioxidant puternic, compus din aminoacizi, cu efect antioxidant. Este recomandat femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Lăptișorul de matcă este de asemenea asociat cu îmbunătățirea fertilității.

Este indicat ca orice supliment alimentar să fie administrat la sfatul medicului, care va stabili tipul și doza acestuia, precum și durata de tratament.

Cuplurile care nu pot avea copii trebuie să încerce să soluționeze această problemă pe cale spirituală, prin rugăciune, post și împărtășirea cu Sfintele Taine ale Bisericii, la recomandarea duhovnicului.

[products ids=”10065, 8559, 9176, 3370, 10068″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse:
1. Rakesh Sharma, Kelly R Biedenharn, Jennifer M Fedor, and Ashok Agarwal. Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility. Reproductive Biology and Endocrinology. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/
2. Natural Medicine Journal, How Supplements Can Improve Egg Quality For Fertility: https://www.naturalmedicinejournal.com/blog/how-supplements-can-improve-egg-quality-fertility

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *