O DIETĂ sănătoasă poate reduce riscul de DIABET cu 50%

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Diabetul este o boală complexă, a cărei incidență se află într-o continuă creștere. Până în anul 2030, se preconizează că numărul bolnavilor de diabet va ajunge la 439 de milioane.

Diabetul afectează calitatea vieții pacienților, dar și economia. La baza acestei boli stă o serie de factori de risc, atât genetici, cât și de mediu.

COMPLICAȚIILE DIABETULUI

Cel mai frecvent tip de diabet este diabetul zaharat de tip 2 (90-95% din pacienți), care de multe ori este însoțit de alte complicații, precum boli cardiovasculare, neuropatie diabetică sau retinopatie.

Totodată, diabetul reprezintă o cauză majoră a pierderii vederii și a orbirii, a insuficienței renale cu dializă, a atacului de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a infecțiilor și a deceselor premature.

Cel mai grav este că 80% din persoanele cu un nivel crescut de zahăr în sânge au prediabet și nu știu acest lucru. Studiile au arătat că un stil de viață sănătos poate împiedica dezvoltarea diabetului în primă fază și chiar anularea progresiei lui.

STUDIU PE EFECTELE DIETEI ASUPRA DIABETULUI

Un studiu amplu, realizat pe o durată de 20 de ani – „The Diabetes Prevention Program” – a arătat că majoritatea cazurilor de prediabet și diabet de tip 2 pot fi prevenite prin anumite modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Cercetătorii au pus în aplicare trei tipuri de intervenții, pentru a vedea dacă vreuna ajută la scăderea riscului de diabet. Au împărțit participanții în 3 grupuri. Primul grup a primit cursuri de nutriție, sesiuni de exerciții fizice și strategii pentru scăderea în greutate, al doilea grup a primit un medicament antidiabetic (Metformin), iar al trilea grup a primit un placebo (o pastilă falsă).

Rezultatele au arătat că intervențiile legate de dietă și stil de viață s-au dovedit extrem de eficiente. După 3 ani, primul grup prezenta deja un risc cu 58% mai mic de a dezvolta diabet decât grupul placebo. La participanții cu vârsta de 60+ de ani, riscul a fost cu 71% mai mic.

Efectele dietei și ale stilului de viață îmbunătățit au fost de lungă durată. Chiar și după 10 ani, participanții din grupul 1 au avut un risc cu 34% mai mic de diabet comparativ cu placebo.

Autorii acestui studiu au declarat că aceste rezultate nu sunt deloc surprinzătoare, deoarece au văzut mulți pacienți cu prediabet sau diabet care au reușit să scadă nivelurile de zahăr din sânge doar prin dietă, mișcare fizică și scăderea în greutate.

După 3 ani de studiu, grupul care a primit Metformin a avut un risc cu 31% mai mic de diabet, iar după 10 ani, riscul a fost cu 18% mai mic decât grupul placebo.

STRATEGII ALIMENTARE PENTRU COMBATEREA DIABETULUI

• Consumați mai puțină carne. Cu cât mai redusă este porția de carne, cu atât mai mic este riscul de diabet. Persoanele care consumă carne de pui, ouă, lactate și pește pot reduce riscul de diabet cu 30%, cei care mănâncă doar pește, cu 50%, cei care mănâncă doar lactate cu 60%, iar vegetarienii cu 80%. O porție de carne roșie pe zi (2 felii de bacon sau 1 hot-dog) este asociată cu un risc de peste 50% de a dezvolta diabet de tip 2. Chiar și o porție mai mică este asociată cu un risc de 20% de diabet. Fierul din carnea roșie și compușii chimici din carnea procesată sunt responsabili pentru acest risc.

• Consumați mai multe fibre. Legumele, fructele, semințele și leguminoasele sunt bogate în fibre. Lintea, mazărea, năutul, soia, fasolea, mazărea, bobul conțin, pe lângă fibre, și proteine. Dietele bogate în proteine reduc aportul de calorii, ajută la scăderea greutății corporale și a riscului de diabet.

• Mâncați mai multe fructe și legume. Cel puțin jumătate din alimentele consumate zilnic trebuie să fie fructe și legume. Cu cât mai diversă este paleta, cu atât mai bine. Foarte utile sunt legumele crucifere, bogate în fibre, precum broccoli, conopida, varza, la fel și fructele de pădure.

• Reduceți aportul de produse procesate, cu adaos de zahăr. Din această categorie fac parte băuturile răcoritoare, sucurile de fructe, cerealele rafinate, orezul alb, pâinea albă, dulciurile din comerț, produsele de patiserie, fast-food.

• Optați pentru cereale integrale. Cele mai bune cereale pentru un diabetic sunt ovăzul, orezul brun, quinoa, porumbul, hrișca.

• Consumați grăsimi sănătoase. Grăsimile nu trebuie eliminate complet din alimentație. Dar trebuie să le alegem pe cele bune. Grăsimile saturate, în special cele din carne, sunt asociate cu un risc crescut de diabet și boli de inimă. Uleiul de măsline, Omega-3 din nuci, semințe de in și pește sunt alegerile sănătoase.

Și poluarea contribuie la creșterea riscului de diabet. O recenzie din 2018 a arătat că spațiile verzi și mersul mai mult pe jos sunt asociate cu un risc mai mic de diabet zaharat de tip 2. În mod contrar, nivelul crescut de zgomot și poluare aeriană, cresc acest risc.

[products ids=”5443, 9706, 4430, 7046, 11005, 3895″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Citiți și Cele mai bune CEAIURI pentru DIABET

Surse bibliografice:

1. Monique Tello, MD, MPHMonique Tello, „Healthy lifestyle can prevent diabetes (and even reverse it)”, Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-lifestyle-can-prevent-diabetes-and-even-reverse-it-2018090514698
2. Yanling Wu, Yanping Ding, Yoshimasa Tanaka, and Wen Zhang, „Risk Factors Contributing to Type 2 Diabetes and Recent Advances in the Treatment and Prevention”, articol publicat în International Journal of Medical Sciences. 2014; 11(11): 1185–1200 și preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166864/
3. Tashi Dendup, Xiaoqi Feng, Stephanie Clingan and Thomas Astell-Burt, „Environmental Risk Factors for Developing Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review”, articol publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health. 2018 Jan; 15(1): 78, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5800177/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *