PĂDUCELUL, doctorul inimii – indicații terapeutice și contraindicații

Păducelul (Crataegus monogyna) face parte din aceeași familie cu trandafirul. Înflorește primăvara și face fructe roșii în timpul toamnei.

În scop medicinal se folosesc fructele, frunzele și florile. Acestea din urmă conțin antioxidanți (flavinoide, procianidine oligomerice), ulei esențial, taninuri, pectine și săruri minerale.

Fructele sunt bogate în vitamina C, vitamina B1, flavonoizi, acid citric, acid ursolic, acid tartric, acid clorogenic, pectine și substanțe minerale.

PĂDUCEL – PROPRIETĂȚI

Păducelul are efecte cardiotonice și hipotensive, motiv pentru care este supra-numit „doctorul inimii”. A fost folosit în medicina tradițională și studiată științific ca remediu pentru majoritatea afecțiunilor cardiovasculare. Are totodată efecte diuretice, carminative și astringente.

Păducelul îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează nivelul tensiunii arteriale și susține sănătatea întregului sistem cardiovascular.

David Hoffmann spune că această plantă întărește contracțiile mușchilor inimii și susține longevitatea. Totodată, are o acțiune sedativă asupra sistemului nervos și calmantă asupra inimii.

Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele vasodilatatoare ale extractelor apoase de păducel, hipotensive și reglatoare asupra ritmului cardiac.

Preparatele pe bază de păducel măresc activitatea cardiacă și reduc presiunea cardiacă în insuficiență cardiacă de gradul II.

Datorită activității antioxidante, păducelul împiedică oxidarea grăsimilor și ajută în ischemia cardiacă.

Efectele sale tonice vizează atât sistemul circulator, cât și digestiv. Reduce stagnarea alimentelor în stomac și crește apetitul.

[products ids=”4561, 3167, 3379, 7006″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

RECOMANDĂRI ȘI ADMINISTRARE

Păducelul poate fi folosit în următoarele afecțiuni:

– bradiaritmie
– tahicardie paroxistică
– hipertensiune arterială
– arterioscleroză

Profesorul Ovidiu Bojor spune că bolnavii cardiaci trebuie să folosească preparate pe bază de păducel doar la recomandarea medicului. Se poate administra sub formă de ceai, tinctură, sirop sau vin.

Infuzia de păducel se prepară dintr-o linguriță de flori și frunze și 1 cană de apă. Se administrează seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Se soarbe, nu se bea toată odată.

Tinctura de păducel se administrează în doze de 10-15 picături pe zi, în puțină apă.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Păducelul mărește activitatea beta-blocantelor și medicamentelor cardioactive pe bază de digitale. Din acest motiv trebuie folosit cu precauție sau sub supravegherea medicului în acest caz.

Alte efecte secundare nu se cunosc. Păducelul nu trebuie consumat pe perioada sarcinii și alăptării.

Bibliografie:
1. Ovidiu Bojor, Păducelul, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 181-183
2. California Schoolof Herbal Studies, Hawthorn: http://www.cshs.com/herbsOfMonth/hawthorn.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *