Continut Show
Palpitațiile la inimă au diverse cauze și dacă te confrunți deseori cu această problemă, este indicat să mergi la medic pentru un control. Află în acest articol când ar trebui să te îngrijoreze palpitațiile și de ce.
Care este ritmul normal al inimii?
În cazul adulților, ritmul cardiac normal (în stare de repaus) este cel cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Poți afla ușor care este ritmul tău cardiac verificându-ți pulsul.
Pune degetul arătător și degetul mijlociu pe laterala gâtului, în zona traheii, sau pe încheietura mâinii. Numără câte bătăi simți în 15 secunde. Multiplică numărul cu 4 și vei afla care este pulsul per minut.
Factori care influențează ritmul cardiac
Ritmul inimii poate fi influențat de anumite boli sau factori exteriori și interiori:
– vârsta
– nivelul de activitate fizică sau tonusul fizic
– consumul de tutun
– boli cardiovasculare, colesterol mărit, diabet
– temperatura aerului
– poziția corpului (culcat sau în picioare)
– emoțiile
– dimensiunea corpului
– medicamentele
Un ritm cardiac crescut sau scăzut indică de obicei o problemă medicală. Dacă observi că ritmul inimii în stare de repaus este depășește deseori 100 de bătăi pe minut, este posibil să suferi de tahicardie.
Dacă ai sub 60 de bătăi pe minut în mod constant (și nu ești atlet), poți fi suspect de bradicardie. Bradicardia cauzează de regulă amețeală, leșin, respirație scurtă.
Palpitații – cauze care nu indică o problemă medicală
Palpitațiile pot fi considerate normale atunci când ele apar în contextul unui entuziasm crescut față de ceva. Simți că inima bate mai repede decât de obicei sau sare o bătaie.
Trebuie să știi că de cele mai multe ori, palpitațiile la inimă sunt trecătoare și nu înseamnă nimic grav. Poate ai băut prea multă cafea, ai depus efort sau ești foarte obosit. Acest tip de palpitații pot fi determinate de starea emoțională, dietă sau nivelul de activitate fizică.
Palpitații la inimă – cauze grave
Există și cazuri când palpitațiile pot avea o cauză medicală. Dacă ele apar brusc și nu pot fi asociate cu nici o cauză evidentă, pot indica o afecțiune cardiovasculară:
– valvă cardiacă anormală (îngustarea valvei)
– atac de cord
– insuficiență cardiacă
– cardiomiopatie
Sună imediat la numărul de urgență 112 dacă palpitațiile sunt însoțite de:
• dureri în piept
• pierderea conștiinței
• dificultăți respiratorii
• transpirații abundente
• amețeală, senzație de leșin
• confuzie
Analize pentru palpitații
Medicul va efectua o electrocardiogramă pentru a evalua activitatea electrică a inimii, sau o ecocardiogramă, pentru a vizualiza inima. Pentru o monotorizare mai atentă a inimii, poți primi un holter. Acesta va înregistra ritmul cardiac timp de 24 sau 48 de ore.
Palpitațiile – cum să le previi
Pentru a evita palpitațiile, trebuie să identifici acei factori declanșatori, precum:
– consumul excesiv de cafea sau alcool
– fumatul
– stresul, anxietatea, atacul de panică, frica
– exercițiile fizice intense
– pastilele de slăbit
– febra
Aritmia cardiacă
Ritmul cardiac anormal provocat de o boală se numește aritmie. Iată care sunt acele boli care pot cauza aritmie:
• bolile tiroidiene
• anemia
• hipoglicemie
• nivel scăzut de potasiu în sânge
• hipotensiune arterială
• nivel redus de oxigen în sânge
Medicamentele pentru tensiune arterială crescută sau alte boli de inimă, precum și medicamentele pentru astm pot declanșa aritmii cardiace.
Bibliografie:
1. Edward R. Laskowski, What’s a normal resting heart rate? Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/heart-rate/faq-20057979
2. Penn Medicine, Should I Be Worried about Heart Palpitations? https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/heart-and-vascular-blog/2019/december/heart-palpitations