PATEU vegetal din semințe de DOVLEAC – rețetă

Pateurile vegetale din comerț conțin numeroși aditivi dăunători sănătății: coloranți, potențatori de gust, arome artificiale, conservanți, E-uri. În schimb, pateurile preparate în casă, din ingrediente naturale, sunt bogate în nutrienți care hrănesc organismul.

Rețeta pe care v-o prezentăm conține semințe – de dovleac, de floarea-soarelui și de susan (tahini).

Semințele de dovleac sunt deosebit de hrănitoare. Caloriile pe care le conțin provin în mare parte din grăsimi și proteine.

28 g de semințe de dovleac furnizează:

– 7 g de proteine
– 13 g de grăsimi
– 42% din DZR de mangan
– 37% din DZR de magneziu
– 33% din DZR de fosfor
– 23% din DZR de fier
– 19% din DZR de cupru
– 18% din DZR de vitamina K
– 14% din DZR de zinc

Conțin totodată numeroși antioxidanți (carotenoide, vitamina E) și cantități bune de acizi grași polinesaturați, potasiu, vitamina B2 și acid folic (B9).

Consumul de semințe de dovleac are următoarele beneficii:

– reducerea inflamațiilor
– prevenirea cancerelor
– îmbunătățirea sănătății prostatei și funcției urinare
– controlul tensiunii arteriale
– reducerea riscului de boli cardiovasculare
– reglarea nivelurilor de zahăr din sânge

PATEU DIN SEMINȚE DE DOVLEAC – REȚETĂ

Ingrediente

• 200 g de semințe de dovleac
• 4 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 4 linguri de tahini
• 3 căței de usturoi
• ½ lămâie
• 5 linguri de apă
• 100 g de roșii deshidratate
• opțional: 1 linguriță de turmeric
• sare după gust

Preparare

Puneți semințele de dovleac într-un bol cu apă cât să le acopere. Lăsați-le la înmuiat cel puțin 4 ore, sau mai bine peste noapte.

Scurgeți-le apoi de apă, clătiți-le și puneți-le în blender/robot împreună cu semințele de floarea-soarelui.

Mixați până rezultă o compoziție omogenă. Adăugați tahini, sucul proaspăt stors de la lămâie, apa, usturoiul zdrobit, roșiile, turmericul și sarea.

Mixați din nou, până obțineți o pastă fină. Pateul se păstrează în frigider, într-un borcan sau într-o caserolă închisă bine.

Se poate servi ca atare, pe pâine, pe biscuiți uscați (crackers), pe lipie sau pe felii/rondele/fâșii de legume crude (castraveți, roșii, dovlecei, ardei gras, gulie, morcovi, etc).

Bibliografie:
1. Healthline, Top 11 Science-Based Health Benefits of Pumpkin Seeds: https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds
2. Rețete cu Tania, Pateu de semințe de dovleac: http://www.retetecutania.ro/recipe-items/pateu-de-seminte-de-dovleac/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *