PICIOARE OBOSITE și DUREROASE – care sunt CAUZELE

Senzația de picioare obosite, care apare atât în starea de mișcare, cât și în repaus, poate fi semnul unei probleme cardiovasculare sau de natură musculară.

Pentru a înțelege mai bine mecanismele care duc la oboseala picioarelor, trebuie să cunoaștem mai multe despre modul de funcționare a sistemului vascular.

AFECȚIUNI VASCULARE

Sângele se deplasează de la inimă la organe, mușchii și la alte țesuturi printr-o rețea de artere. Sângele se întoarce prin vene înapoi la inimă și la plămâni, pentru a primi oxigen și a începe din nou călătoria în tot corpul.

La unele persoane, circulația sângelui către picioare este problematică. Sedentarismul (statul în picioare sau în șezut pe durate mari de timp) crește riscul de insuficiență venoasă cronică.

Alți factori de risc pentru problemele circulatorii sunt: vârsta înaintată, obezitatea, fumatul, venele varicoase și prezența unui cheag de sânge la nivelul piciorului (tromboza venoasă profundă).

Insuficiența venoasă cronică este una din bolile care pot provoca oboseală la nivelul picioarelor. Proasta funcționare a venelor poate duce la umflarea picioarelor (și vânătăi), mâncărimi ale picioarelor, apariția de noi vene varicoase, vânătăi și modificări la nivelul pielii. Această boală este periculoasă deoarece cheagul de sânge poate ajunge la plămâni, afectând inclusiv inima.

Trebuie să mergeți la un specialist vascular dacă suspectați că oboseala picioarelor pe care o aveți se datorează unei probleme de circulație a sângelui (mai ales dacă aveți varice). Varicele produc durere, umflătură și oboseală la nivelul picioarelor. Netratate la timp, ele pot produce ulcerații ale pielii, cu risc de agravare.

Dacă mersul pe jos sau urcarea scărilor produce dureri la nivelul picioarelor, iar în repaus acestea dispar, poate fi vorba despre boala arterială periferică (BAP). Ea apare atunci când arterele din picioare se îngustează din cauza acumulării de placă.

Dacă mușchii nu primesc suficient sânge oxigenat, devin dureroși. Durerea dispare în repaus sau după restaurarea circulației periferice.

Deși cei mai mulți cred că durerea de picioare se datorează unei probleme a mușchilor, scheletului sau nervilor, ea poate fi un prim simptom al unei boli de inimă.

Hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul, obezitatea, fumatul, sedentarismul și bolile renale contribuie la creșterea riscului de boli cardiace.

SCĂDEREA MASEI MUSCULARE

Dacă oboseala picioarelor nu provine dintr-o problemă de circulație, ea poate fi provocată de oboseală musculară, numită în limbaj medical sarcopenie. După vârsta de 30 de ani, masa musculară începe să scadă, la fel și densitatea osoasă. După vârsta de 50 de ani, procesul de pierdere a masei musculare se accelerează, atât la femei, cât și la bărbați.

Mersul pe jos, urcatul scărilor și alte exerciții fizice pot ajuta la tonifierea mușchilor și menținerea masei musculare. Oboseala picioarelor inactive poate fi mai mare decât oboseala rezultată în urma unor exerciții fizice.

Inclusiv persoanele care suferă de insuficiență cardiacă pot observa o reducere a oboselii picioarelor dacă fac exerciții fizice.

 

Sursă: University Health News Daily, What’s Causing My Tired Legs? https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/causing-tired-legs/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *