Problemele de MEMORIE la tineri – cauze

Pierderile de memorie produc frustrare și uneori îngrijorare. Când apar mai des decât ar trebui, ne pun pe gânduri dacă nu cumva este un simptom prematur de Alzheimer sau demență.

Nu este însă și cazul celor tineri. Dr. Michael Miller de la Școala de Medicină Harvard le spune tinerilor care experimentează simptome de senilitate că nu trebuie să se îngrijoreze.

La vârsta de 35 de ani nu poate fi vorba despre Alzheimer. Problemele de memorie cu care se confruntă un tânăr pot avea cauze mai ușoare.

PROBLEME DE MEMORIE LA TINERI – CAUZE

Dr. Miller vorbește despre un cumul de cel puțin trei factori care pot favoriza apariția episoadelor de uitare: stresul, lipsa de somn și lipsa exercițiilor.

• Stresul și anxietatea. Când suntem stresați, suntem ușor de distras. Nu suntem atenți și din această cauză nu putem reține anumite informații sau lucruri. Atât stresul, cât și anxietatea reduc capacitatea de concentrare și blochează formarea de noi amintiri sau recuperarea celor mai vechi.

• Lipsa de exerciții. Nu este însă suficient să eliminăm stresul, ci este nevoie și de exerciții. Creierul trebuie să fie activ pentru a putea memora lucruri. Studiile arată că exercițiile păstrează celulele nervoase sănătoase și mai capabile să formeze acele conexiuni care susțin memoria.

• Lipsa de somn. Pe lângă exerciții, este importantă și odihna suficientă. Creierul unei persoane care nu doarme 7-8 ore pe noapte nu poate consolida amintirile care încearcă să se formeze. Nu putem pretinde să fim eficienți în toate domeniile vieții dacă nu suntem suficient de odihniți. Prea puțin somn poate cauza și schimbări de dispoziție, precum anxietate.

Pe lângă stres, lipsa de somn și inactivitate, mai sunt și alte cauze ale uitării, semnalate de cercetători.

• Medicamente. Antidepresivele, tranchilizantele și medicamentele pentru tensiune arterială pot afecta memoria prin efectul de sedare sau confuzie.

• Hipotiroidismul. Scăderea funcției tiroidei poate afecta nu dar memoria, ci și somnul și dispoziția. Hipotiroidismul este asociat de asemenea cu depresie.

• Alcoolul. Consumul de alcool în cantități mari poate interacționa cu memoria de scurtă durată, chiar după ce efectele acestuia au trecut.

• Depresia. Studiile au arătat că uitarea poate fi un simptom de depresie sau o consecință a depresiei. Depresia dă o stare sufocantă de tristețe, de apatie, lipsă de interes pentru lucrurile importante sau plăcute. În consecință, procesele cognitive implicate în memorie stagnează și ele. Persoanele depresive au tendința de a uita dacă un anumit set de obiecte pe care le-au văzut sunt la fel, similare sau diferite de un set nou de obiecte.

• Tehnologia. Stresul și activitățile multiple în care sunt implicați astăzi tinerii datorită tehnologiei (Internetul și dispozitivele wireless) ar putea avea un impact foarte mare asupra atenției, concentrării și memoriei.

Toți acești factori sunt inter-relaționați. De pildă, lipsa de activitate fizică poate duce nu numai la probleme de memorie, ci și la hipertensiune arterială, diabet și obezitate.

De asemenea, persoanele depresive cu diabet au un risc mai mare de pierdere a memoriei.

Este important ca tinerii să își păstreze sănătatea printr-o dietă corectă, prin mișcare fizică și activitate intelectuală și printr-un stil de viață cât mai echilibrat, lipsit de vicii.

Produse naturiste pentru memorie:

[products ids=”11043, 3833, 8902, 4278, 11369″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Bibliografie:

1. Dr. Michael Miller, Memory problems at a young age, Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/memory-problems-at-a-young-age
2. Medical News Today, Memory complaints in young adults linked to poor health and lifestyle factors: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277777.php
3. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, 7 common causes of forgetfulness: https://www.health.harvard.edu/blog/7-common-causes-of-forgetfulness-201302225923<
4. Medical Daily, Memory Loss Is Young Adults’ Problem, Too: Depression, Poor Education, And Physical Inactivity Increase Risk: https://www.medicaldaily.com/memory-loss-young-adults-problem-too-depression-poor-education-and-physical-inactivity-increase-risk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *